Saznajte zašto vas pas gleda pravo u oči dok vrši veliku nuždu

Šetate se parkom ili ulicom, vaš pšas njuška po žbunu, vrti se, namešta se i onda konačno nađe mesto da se olakša. Nastavljate dalje da se šetate a on još jedno, obavlja nuždu na livadi ispred zgrade. Vadite kesu uz džepa da pokupite kaku, a vaš pas vas gleda direktno u oči, dok rade svoj posao.

Stručnjakinja za ponašanje pasa Madeline Friedman objašnjava da psi bulje u svoje gazde jer žele pohvalu što su izvršili nuždu tamo gde ste ih učili da kako i da to treba da urade izvan kuće.

Nakon nekoliko stručnih istraživanja, zaključeno je kako psi u gazde gledaju na isti način na koji deca od roditelja traže odobrenje ili ohrabrenje. Drugim rečima, psi koji poput ovog ovde kafenog čupavca bulje u svoje gazde dok obavljaju nuždu  smatraju vas svojim mamama ili tatama.

nuyda

Dok su štenci, ohrabrujemo ih da to obavljaju izvan kuće. Jednom kada odrastu, psi ne zaboravljaju te pohvale, pa se nadaju kako ćete ih i dalje ohrabrivati ili im barem čestitati što su svoj teret ostavili na travnjaku, a ne na tepihu.

Drugi mogući razlog zašto psi gledaju u gazde dok vrše nuždu leži u činjenici da su u tom položaju ranjivi. Trener pasa Nick Jones smatra kako psi na taj način zapravo od gazde traže da im čuvaju leđa, dok su indisponirani na ovakav način. S psima je uvek zabavno, čak i kad.. ovaj, vraćaju uslugu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *