Saznajte zašto je maslinovo ulje dobro za psa

Iako se često ističe da dobar deo namirnica koje jedu ljudi ne bi trebalo davati psima, maslinovo ulje nije jedna od njih.

Naime, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, odnosno do 75 odsto oleina, do 12 procenata linoleina, vitamine A i E, palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil, nutrijente koji doprinose fiziološkoj ravnoteži i jačanju imuniteta kod ljubimaca.

Veterinari ističu da je masilnovo ulje zdravo i za pse, ali ne u prevelikim količinama, jer se ipak radi o masnoći. Ne preporučuje se više od jedne kašike dnevno, i to hladno ceđenog, koje se obroku dodaje na kraju, nakon kuvanja.

PAS_ULJE

Osim što se smatra da ima antikancerogena svojstva i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, pojedini vlasnici su se uverili da ima pozitivno dejstvo na kožu i dlaku psa.
Poznata su iskustva vlasnika čiji su psi počeli da gube dlaku, koja im je na nekim delovima tela potpuno otpala. Nakon nekoliko nedelja ishrane u kombinaciji sa maslinovim uljem, psima je na tim područjima ponovo narasla dlaka.
Maslinovo ulje takođe pomaže u nezi suve i perutave kože, a osim što je zdravo, psima je i vrlo ukusno.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *