Saznajte šta da učinite da se pas manje linja

Ljudi sa psima koji se linjaju često muče muku sa dlakama, posebno ako su u pitanju veći psi. Saznajte šta da učinite da se pas manje linja.
Čini nam se da oni najviše vole da se gnezde i naskaču na nas kada nosimo nešto crno, pa posle idemo „okićeni“ s dlakama. A da ne pričamo o sofama, kaučima, stolicama.

Naravno, ne možete sprečiti niti u potpunosti eliminisati dlake, ali pojačana pažnja i higijena i na tom polju je takođe poželjna.

Lična pseća higijena

Dosta zavisi i od toga koliko se i kako brinete o higijeni vašeg ljubimca. Redovnim četkanjem možete smanjiti količinu dlaka koje životinja raznese po kući gotovo za pola. Kupite kvalitetnu četku, češljajte psa redovno, posebno sa promenama sezona, kada se najviše linjaju. Potrebno je samo 5 minuta na dan. Četkajte ga na balkonu ili na parketu ili u kupatilu na komadu tkanine koji ste posebno izdvojili za ovu namenu. Ako želite da četkom bolje pokupite dlake stavite na nju (zabodite preko zubaca četke do dna) komad stare najlonke. Dlake se najbolje prijanjaju uz ovu tkaninu. Posle češljanja je samo bacite, pa stavite novu. Kada budete prali odeću u mašinu možete staviti i par starih najlonki, koje će privući dlake uz ovu tkaninu i tako će ih manje biti na vašoj odeći.

Redovnim kupanjem ćete problem sa dlakama bolje kontrolisati. Počešljajte psa pre i posle kupanja. Ne sušite pseće krzno fenom za kosu, jer ćete tako samo uvećati linjanje. Kupajte ga jednom u dva tri meseca koristeći šampon za pse.

Odvedite psa na šišanje, ali nemojte previše da skraćujete dlaku, jer je ona njegova najbolja zaštita od UV zraka.

petopedija-linjanje-pasa-3

Ishrana

Koliko i promena sezona utiče na linjanje toliko i ishrana. Pravilnom ishranom i sa dovljno hranjivih sastojaka pas će se i manje linjati. Probajte da promenite pseću hranu ili u već postojeću s vremena na vreme dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i promešajte. Psu su potrebne omega 3 masne kiseline da bi imao bolju i zdraviju kožu i krzno.

A ako je linjanje zaista pojačano razgovarajte sa veterinarom – ako je potrebno da uključi i neke suplemente – vitamine ili dodatke omnega 3 masnih kiselina.

Lakše čišćenje

Vlasnici krznatih kućnih ljubimaca bi trebali imati što jači usisivač. Poželjno neki „antialergijski“, na vodu ili jednostavno neki koji jače uvlači prljavštinu. Morate se pomiriti i sa češćim usisavanjem, ali i četkanjem nameštaja. Poželjno je da bar dva puta godišnje platite ekipu da vam dubinski očisti nameštaj i tepihe.

Za nameštaj kupite prekrivače, za koje teže prijanja dlaka, pa ih perite redovno. A možete dlake skinuti efiksano prelazeći gumenom rukavicom preko nameštaja i odeće.

Naravno, tu su i neizbežni roler za uklanjanje dlaka, samolepljiva traka i još nekoliko trikova koje možete pronaći u tekstu Kako ukloniti dlake kućnih ljubimaca.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *