Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Kako da sprečite da vas kućni ljubimac budi u toku noći

Umorni ste od radnog dana, jedva ste dočekali da legnete u krevet i da se fino se ušuškate, hvata vas prvi san, onaj najslađi… I onda: bum – tras! Pas je skočio na vas , hoće da se igra. Čujete lavež, koji ste ignorisali. Pogledate na sat – tri ujutru.

Ako vam je za neku utehu, niste jedini koga pomalo teroriše kućni ljubimac. Ispitivanja pokazuju da čak 53 posto vlasnika ima isti problem.

Da se razumemo, životinje vas nekada bude i sa dobrim razlogom, ako su bolesne ili predosećaju da će se nešto desiti. To su vanredne situacije i na njih treba odmah reagovati. Ipak, najčešće uznemiravanje vlasnika tokom sna uzrokovano je željom za igrom, praćenjem rutine ili lošim navikama. Da bi rešili problem, prvo morate da ga razumete. Mi ćemo vam pomoći sledećim savetima:

Obezbedite kućnom ljubimcu mesto za spavanje
Ako vaš pas spava sa vama u krevetu, nema razloga da se čudite i bunite što vas uznemirava tokom noći. Bitno je da je ignorišete, jer ako je izbacite iz sobe, ne gine vam cela noć mjaukanja. Psu treba korpa i posebno mesto gde će spavati, van kreveta, van spavaće sobe. Ne selite ih često, već dopustite da se naviknu i steknu rutinu.

budjenje

Smanjite količinu aktivnosti psa tokom dana
Deluje nelogično, ali zapravo je tako. Ako vašeg kućnog ljubimca pokušavate da izmorite tokom dana raznim fizičkim aktivnostima u nadi da će pas noću spavati kao beba, zapravo će se suprotno desiti. Psi su kao sportisti – što više vežbaju, više aktivnosti im je potrebno. Dakle, primenite obrnutu logiku: manje aktivnosti, više lenjosti.

Ne širite negativnu energiju
Opšte je poznato da kućni ljubimac upija i prati energiju koju šalje vlasnik. Ako ste bili nervozni i takvi legli u krevet, velika je šansa da će se i vaš pas uznemiriti i imati nesanicu. Gledajte da se smirite pred spavanje, jer ćete tako smiriti i ljubimca.

Poštujte rutinu
Pas ne zna da je danas nedelja i da ne radite. On zna da ga vi pet, šest dana u nedelji izvodite napolje u sedam ujutru. On se na to navikao. I budiće vas, normalno, i u nedelju i kad ste na odmoru. Zadržite tu rutinu i navike, koliko god vam teško padalo.

Ne reagujte odmah ljutito, ljubimcu možda nije dobro
Kao i ljudi, psi i svi ostali kućni ljubimci mogu da se razbole. Ako vas ljubimac probudi u toku noći nenadano, odnosno primetite promene u ponašanju psa kontaktirajte veterinara što pre i saznajte o čemu se radi.