Saznajte kada počinju i zašto mužjaci dižu nogu kad uriniraju…

Vlasnici mužjaka najčešće se pitaju kada će njihov ljubimac početi da diže nogu dok pišku. Stručnjacii kažu da je to obično u uzrastu od šest meseci od godinu dana, a ponekad čak i duže. Ako imate muško štene, i pitate se zašto ne podigne nogu, treba da znate da se to ponašanje razvijaja vremenom. Kao vaš mali drugar pas sazreva, počeće da radi ono što je zahedničko za sve pse a to je obeležavanje teritorije.

Nema osobe koja ne tna da je za psa mužjaka uriniranje više od pukog izbacivanja otpadnih materija iz tela. Kad pse vodite u šetnju, ono što ih najviše zanima i što je u samom središtu njihove pažnje je “čitanje” hemijskih poruka što ih po stubovima i zidovima na njihovu teritoriju, mokreći ostavljaju drugi mužijaci.

Svaki stub, svako držo, beton pas uzbuđeno onjuši s velikom koncentracijom. A onda, nakon što pažljivo “pročita” poruku koju je mirisom tamo našao, on ostavi na istom mestu sopstvenu, izbrisavši raniju, tuđu poruku svojim mirisom.

Dok su još štenad, bez obzira na pol, psi čučnu kad mokre, ali kad dođu u pubertet, to jest kad imaju otprilike osam ili devet meseci, mužjaci počnu piškiti tako da podigavši jednu zadnju nogu, štrcaju u koso mlaz mokraće.

Nagon da se obavlja ovaj “ritual” tako je snažan da se psu koji je pošao u dužu šetnju može lako dogoditi da ostane bez mokraće.

U takvim situacijama može se videti kako se takav mužjak na kraju krajeva mučno uspinje da istisne iz bešike bar jednu ili dve kapljice mokraće kad već ne može istisnuti željeni mlaz.

A čak i nakon što se bešika potpuno ispraznila, pas će i dalje dizati nogu, što je najočigledniji dokaz da je sam akt mokrenja nazvisan od potrebe da se iz tela izbaci otpadana tečnost.

Postoje tri objašnjenja zašto mužjaci dižu zadnju nogu umesto da čučnu dok uriniraju.

Prvi i možda glavni razlog predstavlja potreba da mirisni signal ostane što duže svež.

Drugo, na ovaj način karakter se ostavlja na nivou pseće njuške, što ga čini upadljivim i adekvatniji za njuškanje.

pip

Treće, ovakvo lociranje pomaže da se informišu drugi psi i da se psi koji su ostavili takve znakove kasnije lakše podsete gde su ih ostavili.

Još nešto što je sigurno zapazio svaki ljubitelj pasa. Pas ide ravno prema kakvom izolovanom stubu ili stablu, ponjuši ga i odmah digne zadnju nogu.

Ostavljajući mirisne poruke na teritoriju kojim “patrolira”, pas čini taj teritorij svojim sopstvenim. Kad se vrati sa neke druge teritorije prepoznaće vlastite mirisne poruke i znaće da se “vratio kući”. Pas se na svojoj teritoriji oseća ” kao kod kuće” jer je njegove granice markirao mirisom.

Ta mirisna poruka namenjena je i drugim psima da im daje podatke o seksualnom statusu i teritorijalnoj prisustva psa koji je ostavio mirisne signale. Tako se pripadnici suprotnih polova zbližavaju, a drugi mužjaci upozoravaju da im je zabranjen pristup na teritoriju.

pip1

Posmatranja slobodnih seoskih pasa pokazala su da svaki takv pas potroši dnevno tri sata za kompletan “pregled” sve mirisnih signala na svojoj teritoriji. To znači da se svakog dana svaki takav pas upušta u ekspedicije duge po nekoliko kilometara i da na tom putu pomno ponjuši svaki mirisni znak ili signal i tako saznaje najnovije poruke od drugih pasa.

Why-do-male-dogs-mark

Premda to iziskuje veliko trošenje vremena i truda, seoskom psu se to očito isplati, jer mu omogućava da stvori u svom mozgu neku vrstu pseće mape sela na koju su uneti najnoviji podaci o kretanju njenih pripadnika, o brojnosti populacije, o seksualnom statusu njenih članova i o njihovu identitetu.

Obično se misli da ženke nikad ne podižu zadnju nogu dok uriniraju, ali to nije baš sasvim tačno. Otprilike jedna četvrtina ženki digne desnu ili levu zadnju nogu dok urinira, ali to ne rade na isti način kao mužjaci.

Ženka doduše podigne nogu ali ne prema spolja nego prema unutra, odnosno ona je podvije pod telo. Rezultat je da mokraća pada na zemlju umesto na kakvu vertikalnu površinu.

One Comment

  • Vanja

    Moj pas špic mužjak veoma je dominantan nad drugim muzjakom i nad zenkom vucjaka a sad nam zapišava papuče na tetasi. Da li se zna razlog tome. Hvala

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *