Saznajte da li psi razumeju ljude…

Uvek se postavlja pitanje da li ljudi razumeju pse, ali da li ste se zapitali da li psi razumeju ljude?

Psi su vrlo dobri u otkrivanju profinjenih ljudskih karaktera, bez obzira na to radi li se o nesvesnim znakovima zadovoljstva, uzbuđenja ili ljutnje, ili jednostavno nameri da se nešto učini.

To je, na kraju, način komunikacije između pojedinaca u čoporu, kada se jezik tela i zvuci koriste za izražavanje osećanja. Očito je da pas ne razume naš jezik – ono što mu više znači, jest oblikovanje i intonacija zvuka.

pas i covek

Zviždanje će psu značiti isto toliko, pod uslovom da ga je pas naučio prepoznavati, kao što je slučaj sa dobrim ovčarskim psima.
Pseću sposobnost prepoznavanja vizuelnih i zvučnih signala vodiči pasa koriste na jednoj višoj razini, učeći ih da glume na filmu, televiziji i u cirkusu. Psi ne uče zbog straha, već zbog želje da ugode.

To ih može podstaći da nauče na signal obavljati veoma složene zadatke, čak i na velikim udaljenostima.

Prirođene funkcije ponašanja mnogih rasa su dobro poznate. Bez ikakvog posebna školovanja retriveri vole da hvataju predmete ustima i da ih nose naokolo, često ih s velikim ponosom pokazujući vlasniku. Pre nego što ih istraže, indikatore nesvesno pokazuju stvari koje ih zanimaju. Ovčari vole da skupljaju sve životinje, uključujući i ljude. A pasmine špiceva, dobermani i terijeri instinktivno čuvaju.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *