Saznajte da li je vaš pas alergičan na vas

Procenjuje se da je oko deset odsto ljudi alergično na ljubimce, ali da li ste znali da i ljubimci mogu biti alergični na ljude?

Veterinari objašnjavaju da su slučajevi alergija pasa i mačaka na ljude retki, ali mogući.

  • Moguće je da ljubimac bude alergičan na svog vlasnika, ali se to retko dešava – objasnila je veterinarka Specijalne klinike za životinje u Portlandu Beka Felender. – Ipak, nije reč o alergiji na dlaku ili kožu ljudi, nego mirišljavih proizvoda koje nanosimo na telo, poput parfema, sprejeva, pa čak i topikalnih lekova i deterdženata za veš.

Od alergija boluje oko deset odsto pasa, a one su naročito izražene u jesen i proleće.

  • Najčešće alergije kod ljubimaca su sezonske i izazivaju ih alergeni poput prašine, polena, buđi i grinja – kaže Felender.

Simptomi

Alergije kod pasa i mačaka najčešće se manifestuju kroz reakciju kože, kijanje, curenje nosa, povraćanje i dijareju.

  • Javlja se svrab i zapaljenje kože, a primetna je i infekcija ušiju, gubitak dlake, otvaranje rana na koži, oticanje šapa i suzenje očiju – objašnjava Felender. – Primetićete da se vaš ljubimac preterano češe, liže, gricka i žvaće sopstvenu kožu. Reakcije kože mnogo smetaju životinjama i ako se ne leče, može doći do samopovređivanja i infekcija.

Lečenje

Lečenje zavisi od uzroka alergije. Ako je vaš pas alergičan na neku hranu ili lek, lako je regulisati njegovu izloženost alergenu. Međutim, ako reaguje na neki faktor iz okruženja, potrebno je da češće kupate psa i dobro mu ispirate šape posle svake šetnje. Potrebno je da redovno perete njegov ležaj i usisavate i čistite sav nameštaj koji prikuplja prašinu.

Moguće je da će vaš ljubimac takođe morati da prima adekvatnu terapiju protiv alergija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *