Saveti za ishranu vašeg šteneta

Pošto su oni mali psi, štencima je verovatno potrebno manje hrane nego odraslim psima, zar ne? Pogrešno!

Štencima je potrebno dva puta više energetskih unosa nego odraslim psima, a u zavisnosti od rase, 25 do 30 procenata njihove ishrane treba da budu proteini. Tokom prvih nekoliko nedelja života, štenci dobijaju svu neophodnu hranu od svoje majke.

Generalno, oko uzrasta od tri do četiri nedelje, oni trebaju polako da se upoznavaju sa malim količinama hrane za štence. U početku, oni će se možda igrati sa njom, ali će naučiti dovoljno brzo šta treba da rade sa njom. Do trenutka kada počnu da odbijaju majčinsku hranu (oko sedam do osam nedelja starosti), oni bi već trebalo da dobijaju kompletnu ishranu u vidu čvrste hrane.

 

column_feeding-puppy

 

Štenci manjih rasa (do 10 kilograma kao odrasli) će dostići punu zrelost do 12 meseci starosti, dok velike rase ( preko 23 kilograma) neće dostići punu zrelost dok ne napune dve godine. Ukoliko imate i druge kućne ljubimce, vaš štenac manje rase najbolje će se hraniti metodom slobodne ishrane. Većina njih će razviti dobre navike u ishrani sa hranom koja im je dostupna u svakom trenutku.

Štencima većih rasa treba davati hranu u kontrolisanim porcijama. Neke od većih rasa pasa su sklone problemima rasta kostiju i ako su preuhranjena, višak proteina i kalcijuma može ih dovesti u razne opasnosti kao što su hipertrofična osteodistrofija, bolesti osteohondritisa i displazija kuka.

Zato što dele slične simptome, ove bolesti se nekada pomešaju sa nedostatkom kalcijuma, ali dodavanjem kalcijuma u ishrani može samo pogoršati bolesti ili izazvati trajno oštećenje.

Za optimalan skeletni razvoj, štenci velikih rasa pasa trebaju se hraniti kontrolisanim porcijama hrane specijalno napravljene za velike rase.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *