Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Saveti veterinara: zaštita psa od bolesti

Naravno da ljudi koji imaju pre ili generalno kućne ljubimce, žele da im pas ili bilo koja druga životinjica što duže požive, kao i da imaju što manje zdravstvenih problema. Da bi se to postiglo, moraju da se poštuju i neka pravila. Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih će vaš pas biti srećan i zdrav, a uz to će doživeti duboku starost.

Vakcinišite psa ODMAH čim ste ga nabavili ukoliko to prethodni vlasnik nije uradio. Štenci i mladi psi do jedne godine starosti su posebno podložni virusnim oboljenjima koja najčešće završavaju smrću. Obratite se stoga veterinaru koji će psa prvo očistiti od glista ( ovo je važna mera za uspešno dejstvo vakcine), a zatim vakcinisati polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, mačije kuge, zaraznog zapaljenja jetre i leptospiroze.

pas veterinar

Štenci se vakcinišu 2-3 puta, zavisno od starosti i od imunog stanja majke. Prvi put sa 6 odnosno 8 nedelja, zatim sa 10 odnosno 12 nedelja i treći put sa 14-18 nedelja. Tako vakcinisani štenci zaštićeni su godinu dana. Psi se posle toga vakcinisu jednom godišnje, svake godine do kraja života. Vakcina protiv besnila je zakonska obaveza koju takođe ne bi trebalo zaboraviti prvi put sa 4 meseca starosti psa, a zatim se svake godine ponavlja u istom intervalu.

Čim ste doveli psa u svoj život, prilikom jedne od prvih poseta veterinaru, reporučujemo vam trajno obeležavanje psa sa mikročipom. Na takav način možete dokazati vlasništvo nad tom jedinkom i naravno, pošto je još štenekojene sluša baš svaku Vašu komandu, ako se vratiti jer broj sa mokročipavodido Vaših podataka u Nacionalnoj bazi podataka i vaše kuče može naći put nazad do kuće uz pomoć dobrih ljudi.

pas-veterinar1

Simptomi bolesti:
U cilju postavljanja brze i tačne dijagnoze veterinaru je potreban Vaš izveštaj, pa je dobro da pre odlaska veterinaru zabeležite sve promene koje ste uočili kod Vašeg psa, npr:

  • iscrpljenost, brzo zamaranje, odbijanje hrane, upadljiva žeđ
  • jak zadah iz usta, često povraćanje, proliv, izbacivanje glista
  • učestalo ili izostalo mokrenje, promena boje i konzistencije stolice
  • kašalj
  • promene na koži
  • promene na sluzokoži (sekret iz očiju ili nosa, zamućenje rožnjače)
  • bolna preosetljivost određenih delova tela, otekline, bolovi pri kretanju
  • grčevi, tikovi
  • gubitak svesti

Ne lečite sami svog psa, brojni lekovi iz priručne kućne apoteke mogu veoma da naškode psu, pa čak da prouzrokuju i smrt.

Ne oklevajte i obratite se odmah veterinaru! Time ćete smanjiti troškove, rizik da izgubite psa a i savest će vam biti mirna, što nije malo važno, jer pas u svemu i potpuno zavisi samo od vas.