Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Saveti: Kako negovati psa tokom zime

Hladni, vlažni i blatnjavi zimski dani stvaraju mnoge probleme kako vlasnicima, tako i psima. Ove godine zima je baš pokazala svoje lice, ipak u nekim delovima Srbije sneg neprestalno veje, dok je u nekim delovima suvo i veoma hladno. Praktično postalo je nemoguće pustiti psa slobodno da šeta, a da za nekoliko minuta ne bude potpuno mokar i blatnjav.

U takvim uslovima preporučujemo da se u šetnju nosi četka ili češalj, posebno ako imate psa sa dužom dlakom. Pas se u šetnji relativno brzo suši, pa se četkanjem može odstraniti većina blata ili snega sa dlake, posebno sa nogu. Dobro će doći i peškir kojim ćete psu obrisati šape pre ulaska u auto ili u stan.

Ukoliko je pas naviknut da se vozi u transporteru, neće biti većih problema. Inače transporter je dobra stvar i što se tiče bezbednosti, kako vozača tako i psa, i što se tiče praktične strane putovanja sa psom.

Kada se pas navikne na vožnju u transporteru, sam će skočiti u njega, jer već zna da je o njegovo mesto, a vi ne morate razmišljati o blatnjavim tragovima po zadnjem sedištu u autu, niti morate nameštati nezgodne presvlake za sedišta koje uvek nekako skliznu sa pravog mesta …

Ako psa vodite na sneg, svakako se pobrinite za njegove šape. Ošišajte mu dlake između prstiju kako se za njih ne bi hvatao led. Psi, za razliku od nas, hodaju bosi, a na nogama, grudima i bradi sakupljaju sneg i blato.

U naše stanove i automobile sa sobom donose deo nimalo prijatnog zimskog ugođaja u obliku smeđih lokvi i tragova koji ostaju svuda za njima.

Simpatični i nespretni kakvi jesu, pokušavaju odstraniti komadiće leda koji su se slepili s dlakom između prstiju, tresu glavom, repom, celim telom, a kapljice vode lete u sve uglove stana. Kada su šape uredne, mnogo je lakše sa njih odstraniti blato.

Ukoliko primetite da jede sneg, ponekad celu grudu koju mu bacite – nemojte se brinuti. Njihovo grlo mnogo je manje osetljivo od ljudskog, a veći deo snega ionako će mu ispasti iz usta, uz to će se izvrsno zabavljati pokušavajući shvatiti kako to da “lopta” nestane čim je on uhvati.

Suvim peškirom obrisati mu samo stomak i šape, nemojte mu trljati leđa jer tim postupkom samo vlagu utrljate do kože. Nemojte psa sušiti fenom. Psi se fena boje, a topli vazduh ionako ne može prodreti kroz gustu podlaku. Feniraju se samo oni psi kod kojih to iziskuju posebne frizure (pudle).

Naročito se zimi treba pobrinuti za pse koji žive u dvorištu. Neka dno kućice bude podignuto barem 10 centimetara od tla. Ako u kućici postavite pregrade iza koje se pas može skloniti da nije na direktnom udaru hladnog vazduha, bit će mu prijatno i toplo.

Obilnije hranite pse već u jesenjim mesecima kako bi zimu dočekali spremni, s vlastitim rezervama. I, na kraju, idite s njima u šetnju kao i kada je lep sunčan dan. Njima je svejedno koje je godišnje doba – glavno da se negde ide.