Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je šarplaninac pas za vas?

jedan od najpoznatijih pastirskih rasa pasa jeste Šarplaninac. On je u svom poslu odnosno čuvanju stada odličan, a čak je i beskompromisan borac sa vukovima.

Među ljubiteljima pasa ima dosta onih koji su naklonjeni pastirskim psima.
Glavna osobina ove vrste pasa je da čuvaju povereno im stado i red u njemu.
Izgleda da su pastirski psi bili među prvima koje je čovek pripitomio kada je rešio da se druži sa psom.
Pastirski psi su srčani, hrabri i nepodmitljivi. Odlično služe odbrani stada od vukova i drugih divljih zveri, kao i od ljudi.

Naročito su im istančani čulo mirisa i sluha. Oštar sluh ovih pasa je do te mere razvijen da osećaju najlakši hod čoveka koji, recimo, prolazi poljskim putem na udaljenosti od pet stotina metara. Oštrinom čula mirisa, veoma brzo mogu nanjušiti dolazak nepoznatih lica i životinja. Tada neustrašivo stupaju u borbu za odbranu svoga stada, bez obzira ishod borbe, pa čak i po cenu svog života.

Šarplaninac je najstarija rasa pasa na Balkanskom poluostrvu. Zna se da je još za vreme Ilira i Rimljana korišćen za čuvanje stada od zveri. To je jedan od najsnažnijih ovčarskih (pastirskih) pasa na svetu.
Mada nosi naziv naše planine, na kojoj se najviše uzgaja, šarplaninac se može naći i u drugim planinskim predelima Bosne, Crne Gore, Makedonłje i Srbije. Veoma je omiljen i cenjen kod čuvara stoke u pomenutim područjima. Uz njih se ljudi koji drže stoku osećaju bezbednije, bilo da se radi o sopstvenoj zaštiti, bilo o čuvanju onoga što je ovim pametnim i hrabrim psima povereno na čuvanje. Dobroćudan je, ali ume da bude i vrlo opasan. Prema nepoznatim ljudima je nepoverljiv. Napada odmah. Neverovatno je odan gospodaru. Ne plaši se zveri. Medveda se ne plaši, a sa vukovima se uspešno nosi i najčešće izlazi kao pobednik. Veoma je tvrdoglav i zato je težak za dresuru. Nije prznica, ali mu ponekad smeta društvo drugih, nepoznatih pasa.

Medjutim, kada se šarplaninci gaje u gradu, ako se o njima ne povede dovoljno računa, vrlo brzo gube svoje osobine jakih, snažnih i nepodmitljivih pasa i tada su podložni biološkim degeneracijama. Stoga, i pored teških uslova života na planinama gde im je često jedina hrana kačamak i mleko, izgleda da su tamo mnogo zadovoljniji i srećniji. Njihova prirodna selekcija je išla putem stvaranja jakog, snažnog i žilavog psa. I upravo takav utisak i odaje. Glava mu je krupna, lobanja široka, medvedja, njuška zatupasta. Vrat mišićav i dosta kratak. Telo mu je razvijeno i snažno. Rep kitnjast, pri hodu podignut. Dlaka mu je duga i gusta. Najčešće je gvozdenosive boje. Vrlo je ozbiljan i ne voli igru.
Za ljubitelje pasa svakako će biti interesantno da je ova rasa kod Medjunarodne kinološke organizacije (FCI) prvi put registrovana 1939. godine kao “Ilirski ovčar”, da bi na predlog Jugoslovenskog kinološkog saveza, 1957. godine, bio registrovan kao “jugoslovenski ovčarski pas – šarplaninac”. Uobičajena skraćena oznaka za ovu rasu je JU-ŠO.

Šarplaninac je veliki, snažan, skladno građen i robustan pas. Obilno gusto i grubo krzno je sačinjeno od dva sloja a boja najčešće varira u nijansama sive, iako su i druge boje dozvoljene (na primer: bela, smeđa, boja meda itd). Rep je mišićav i savija se u vrhu.

Glava je proporcionalna razmeri tela i duga je približno 25 cm. Njuška je široka, prema vrhu nežno sužena i crne je boje. Nozdrve su pravilne i široke. Oči su bademove, tamne ili svetlo-kestenjaste boje. Uši su trouglaste i naležu uz glavu.

sarplaninac

Vrat je srednje dug, ali zbog guste dlake i bujnog krzna, izgleda kraći i širi.

Leđa su ravna i široka, trbuh malo utegnjen. Gornja strana je malo izdignuta. Sa strane slabine su kose široke i mišićaste.

Šape su jake i široke, sa crnim noktima.

Temperament
Izuzetan čuvar što je deo njegovog instinkta. Hrabar i odlučan. Lojalan je gospodaru i porodici sa kojom živi. Nepoverljiv prema strancima, ali čoveka ne napada bez razloga. Vekovima je korišćen kao zaštitnik stada.

Zdravlje
Izuzetno zdrav i otporan pas. Naročito na surove uslove kakvi vladaju na većim nadmorskim visinama. Ne podnosi vrućinu, sparno vreme i duga putovanja, leti.