Da li je šar pej pas za vas?

Šar pej je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih pasa na svetu.

Šar pej je pas interesantnog izgleda, i sam njegov izgled je dovoljan da podstakne mnoge buduće vlasnike da odabere baš ovu rasu. Ipak, ima još mnogo toga što Šar peja čini jedinstvenim sem njegovog izgleda.

Ova rasa je po prirodi dovoljno mira da može da živi u stanu ili kući. Šar pej je nezavisan mislilac a ponekad je i skroz povučen. Njegovo nasleđe kao čuvara i borbenog psa, čine ga odlični pas čuvarom – toliko da ga morate naučiti da ne bude pregrub prema ljudima i životinjama koje ne poznaje.

Obuka u najranijem dobu je od suštinskog značaja za Šar peja. Njemu je potreban vlasnik koji je sposoban da uspostavi čvrsto i ljubazno rukovodstvo nad njim, u suprotnom on ima običaj da ne poštuje vlasnika koji mu to ne obezbedi. Šar pej brzo uči, tako da su treninzi i obuka relativno laki ukoliko on ne ispoljava svoju tvrdoglavost.

 

sar-pej

 

Šar pej je posvećen porodični pas, koji je zaštitnički nastrojen prema celoj porodici uključujući i decu. Kako bi naučio da se dobro slaže s decom, najbolje je da Šar pej odrasta sa njima. Zato što je ovo jedna od najnezavisnijih rasa pasa, Šar pej je najpogodniji za porodice sa decom starijom od 10 godina koja znaju kako treba da tretiraju kućnog ljubimca.

Šar pej nije popularan toliko koliko zalužuje, što je zapravo dobro za rasu. Povećana popularnost dovodi do većeg uzgoja rase, posebno od strane beskrupuloznih odgajivača koji ih razmnožavaju bez obzira na njihovo zdravlje, temperament i usaglašenost. Nažalost, to je ono što se desilo Šar peju 1980. godine. Odgovorni uzgajivači su uradili sve kako bi povratili njegov odan, pun ljubavi temperament, kao i kako bi smanjili ili eliminisali zdravstvene probleme koje je Šar pej imao.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *