Sa psom u tržni centar: Za i protiv?

Na objavu da Big šoping centar postaje “pet frendli” i da otvara svoja vrata kućnim ljubimcima lakšim od osam kilograma, mogli su se pročitati oprečni komentari na društvenim mrežama.

Dok su jedni oduševljeni činjenicom da svog psa ne moraju da ostavljaju kod kuće kada se zapute u kupovinu, drugi su zgroženi, jer je mesto u koje je do sada bio zabranjen ulazak ljubimcima, promenilo pravila.

Povela se žestoka rasprava na Fejsbuku, neki su bili toliko uvređeni, te su napisali da više neće kročiti u ovaj centar, drugi su bili sarkastični da neko ne može da pazari svoju garderobu bez saglasnosti psa, a neki su ovu objavu dočekali sa oduševljenjem.

Jedna od njih je i Novosađanka Sandra Miladinović, majka šestogodišnje Kaline i sedmomesečnog Vidaka, koja bez svog Bena, bele patuljaste pudle, ne voli da napušta kuću.

“Ben ima dve godine, i on je isto deo porodice. Čak i kada idem do apoteke, povedem i decu i Bena, kao što ne ostavljam decu samu, ne ostavljam ni njega “, kaže Sandra i dodaje da i “parking za pse ispred apoteke pokazuje sve veću svest društva o odnosu prema kućnim ljubimcima”, a da je vest o “pet frendli” šoping centru odlična ideja i da više lokala u gradu treba da ima ovaj znak na vratima.

Ona smatra da je mnogo humanije dopustiti ulazak malim životinjama u prodavnice, nego ih ostaviti zatvorene u kolima.

“Sve je do vlasnika: ne može pas biti nekulturan, nego čovek. Moj pas je čist, dresiran i ne može se desiti da ne počistim za njim”, kaže Sandra i odgovara na komentare onih kojih se brinu da će tržni centar sada biti prljav, da postoje i mame koje za svojom decom ostavljaju pelene, prljave maramice i da nemaju odnos prema okolini i drugima.

Miladinović kaže da oni kojima smetaju životinje treba da se zapitaju zašto je to tako i zašto su zaista nezadovoljni.

“Kome smeta mali pas, kojeg vlasnik drži uz sebe? Ova mogućnost je za one koji žele da obave brzu kupovinu i da ne ostavljaju svoje ljubimce kod kuće, u kolima ili vezane uz ogradu. Tržni centar nije mesto gde će se psi istrčavati, za to služe parkovi”, napominje Sandra i savetuje mame da su parkovi takođe i za decu mnogo zdraviji nego šetnja po tržnom centru.

Komentari na društvenim mrežama išli su toliko daleko da su doveli u pitanje dečju bezbednost i slobodu kretanja.

“Kao što vaspitavate decu, tako isto učite i psa. Za te što se brinu za bezbednost dece samo ću reći da je više puta neko dete čupalo mog psa, na šta sam ja oštro reagovala i rekla da može da se igra sa njim kada nauči da se pas mazi, a ne maltretira. Za to su krivi roditelji, a ne deca, jer su i psi živa bića i članovi nečije porodice”, kaže Sandra i dodaje da niko ko misli da njegov pas nije socijalizovan za ulazak u tržni centar, neće ga ni povesti, a da su njen ulazak u tržni centar sa celom svitom mnogi pozdravili.

U evropskim zemljama već je uobičajeno da se psi mogu videti u tržnim centrima, pa i u gradskom prevozu. To ne znači da psi treba da se vode u šetnju u tržni centar, nego da ne moraju da budu usamljeni dok ste vi u kupovini.

“Koliko god nekima ova ideja zvučala čudno, neminovno je da će se macama i kucama vrlo brzo dozvoliti ulazak i u gradski prevoz, ako stremimo ka Evropskoj uniji, gde je to danas potpuno normalno”, kaže Miladinović.

Autor: Dnevnik

Šta vi mislite o tome?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *