Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta spada u rutinski laboratorijske preglede i zašto su oni dobri

Danas nam stoje na raspolaganju mnogobrojni laboratorijski pregledi, koji veterinaru pomažu ne samo u postavljanju dijagnoze kod bolesnih životinja, već – što je često još značajnije – u ranom otkrivanju raznih oboljenja

Klijenti često sa nerazumevanjem gledaju, kada na godišnjem pregledu njihovog mezimca (očekujući da će oni samo primiti vakcine) predložim da uzmemo uzorak krvi za biohemijski profil i krvnu sliku, ili pak da izvrši pregled mokraće. Najčešća reakcija je „zašto, pa potpuno je zdrav“, ili „ne fali mu ništa, samo pomalo stari“. Nekako im je manje čudno, kada na redovnom pregledu kod svog lekara iz istog razloga bivaju poslati u laboratoriju.

Smisao periodičnih laboratorijskih pregleda upravo se ogleda u tome, da se eventualni problemi otkriju još pre nego što počnu da izazivaju kliničke simptome, odnosno u ranoj fazi razvoja bolesti. Tada su mnogo veće šanse da se nešto preduzme i da se posledice bolesti što je moguće više ublaže, ili da se neki proces zaustavi, pa čak i preokrene. Ovo postaje važnije što je životinja starija, jer mnoga hronična oboljenja počinju posle 7 – 8 godina starosti, a simptomi se često toliko postepeno pojavljuju, da ih vlasnici i ne primete.

Samo pregledom mokraće, mogu se na primer otkriti oboljenja bubrega u ranoj fazi, dijabetes i neke druge unutrašnje bolesti.

Pregled krvi može da ukaže na mnogobrojne poremećaje, pa neretko prilikom ovih skrininga otkrijemo oboljenja jetre, bubrega, probleme sa štitastom žlezdom u samom začetku, pa se pravovremenom intervencijom (od promene ishrane do raznih lekova) možemo promeniti stvari nabolje. Anemije, skrivene upale, pa i mnoga maligna oboljenja takođe će se pokazati na ovim pretragama. Ako je neka od vrednosti „sumnjiva“, može se pratiti, ili se utvrditi tačno stanje stvari određenim, specifičnim testovima.

Godišnji parazitološki pregled stolice je isto toliko važan, i to ne samo za starije životinje, već za sve, a mlade pogotovu. U većini slučajeva se uopšte ne da naslutiti da pas ili mačka imaju crevne parazite, već se tek pod mikroskopom mogu uočiti jajašca. Crevni paraziti su veoma česti, a mnogi od ovih mogu nauditi i ljudskom zdravlju.