Da li je ruski crni terijer pas za vas?

Razvije od strane sovjetske Crvene armije, Ruski crni terijer je savršen radni pas.

Kombinacija agilnosti, hrabrosti i snage ove divne bradate lepote i instinkta, pretvara u izuzetnog psa čuvara koji voli da se igra sa decom i koji će uvek biti uz vas. Ruski crni terijer traži uživa u ljudskoj pažnji i osećanjima, i oni će čekati ispred vrata da ih pustite u vaš dom, jer igranje jednostavno nije zabavno bez ljudi.

Ruski crni terijer je radni pas kojem najviše odgovara čvrsta i dosledna obuka. Morate da ga poštujete ili on neće tolerisati vašu komandu. Bez posla i adekvatne obuke, ovaj pas će postati dosadan i destruktivan, i sa njegovom veličinom može vam napraviti pravu štetu.

 

ivy

 

On je toliko pametan da je to strašno. Ako mislite da ne možete da živite sa psom koji je pametniji od vas, onda Ruski crni terijer nije dobar izbor. Ne zaboravite da je ova rasa kroz istoriju korišćena da radi za vojsku i policiju ( iako se ovih dana najčešće koristi za zaštitu doma). Ta inteligencija znači da brzo uči, ali može postati i tvrdoglav, tako da od starta treba da se postavite kao vođa.

Miran i tih, Ruski crni terijer teži da bude po strani sa strancima, ali nije agresivan ili stidljiv prema njima. On će prihvatiti stranca u domaćinstvu, ali će odvojiti vreme da razmotri da li takva osoba treba da bude prijatelj. Međutim, ako on oseti pretnju od stranca, onda sve pada u vodu – neće trošiti trenutak u oklevanju da brani one koje voli.

Uprkos njihovoj impozantnoj veličini, Ruski crni terijer su sjajni sa decom i veoma su zaštitnički nastrojeni prema njima. Ženke imaju veću volju da se igraju sa decom od mužjaka, ali oba pola tretiraju decu sa kojima su odrasli sa nežnošću i poštovanjem. Nemojte da zaboravite da su Ruski crni terijeri veliki i aktivni drugovi, i izuzetno mala deca mogu slučajno biti oborena ili povređena od razigranog i energičnog psa ove veličine. Budite oprezni sa veoma malo decom.

Uverite se da je Ruski crni terijer dobro socijalizovan kao štene i kada odraste, tako da ne postane previše zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici i imovini.

Bitne informacije
Visina: 64 do 72 centimetara
Težina: 36 do 68 kilograma
Životni vek: 10 do 11 godina