Rešite se psećih dlaka na jednostavan način

Volite svog kućnog ljubimca, ali ne i dlake koje on ostavlja svuda po stanu? Loptice od dlaka u uglovima prostorija i na tepihu nisu samo neprijatan prizor, već su i opasnost, pošto sadrže brojne alergene i prašinu.

Održavanje zdravog i privlačnog doma veoma je važno zbog zdravlja ukućana, a mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se najlakše rešite dlaka.

Linjanje ćete sprečiti redovnim četkanjem: čim primetite da se ljubimac linja, odmah se bacite na posao i očetkajte ga, a najbolje je da to radite van stana. Ako to radite unutra, obavezno nakon četkanja sve usisajte. Koliko često treba četkati ljubimca, zavisi od rase, ali generalno pravilo je da se kratkodlaki psi i mačke četkaju jednom nedeljno, dok životinje sa srednjom i dugačkom dlakom treba četkati svakodnevno.

Ako ne želite da imate dlake po celom stanu, životinjama ograničite kretanje po prostorijama koje želite da zaštitite, odnosno zabranite im da se penju na fotelje, trosede i ostali nameštaj. Budite dosledni i ljubimca na to učite dok je još mali.

Znamo da je teško odoleti ljubimcu kada vas pogleda svojim tužnim očima i “zamoli” za malo maženja dok gledate televiziju. Zato na nameštaj obavezno treba staviti prekrivač koji ćete kasnije dobro istresti.

Za uklanjanje dlaka sa tapaciranih površina ili posteljine koristite blago nakvašene gumene rukavice. Pređite rukom preko površine i dlake će ostati na rukavicama. Isperite ih kad se na njima nakupi dosta dlaka i ponovite postupak nekoliko puta. Nakon toga nameštaj obavezno usisajte. Ako imate ljubimca u kući, umesto tapaciranog nameštaja kupujte kožni ili onaj od veštačke kože jer, jer je jednostavniji za održavanje.

Dlake sa garderobe najlakše je skinuti pomoću četki sa lepljivim trakama, a može vam pomoći i široka selotejp traka, koju treba nalepiti na mesto na kom se dlake nalaze, a zatim brzo povući.

Životinje.rs

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *