Razvoj šteneta – odvikavanje od sisanja

Štene, se rađa slepo i gluvo, a tek za nekoliko nedelja će postati sposobno da zauzme svoje mesto u porodičnoj hijerarhiji koja se razlikuje od one kod majke i braće i sestara iz legla, nakon što je pravilno socijalizovano i odviknuto od sisanja.

Porođaj /rođenje
Kuja se porađa nakon perioda inkubacije koji traje u proseku 63 dana. Nedelju dana pre toga, kuja skuplja različite predmete kako bi napravila svoju “jazbinu”, traži mirno mesto ili nasuprot tome – traži društvo svog vlasnika.

Plodova košuljica se pojavljuje najkasnije 12 sati nakon što je pukao vodenjak. Ukoliko se košuljica nije otvorila, kuja obično to sama obavi odmah nakon izbacivanja štenaca. Ona preseca pupčanu vrpcu i liže grudi novorođenih štenaca, stimulišući im disajne pokrete. Izbacivanje preostalih štenaca sledi u razmacima od nekoliko minuta do pola sata.

Razvoj nervnog sistema štenaca nije okončan kada se oni rode. Oni se rađaju gluvi, slepi, sa veoma slabim čulom njuha i slabo razvijenim nervnim sistemom, te nisu u stanju da brzo prenose impulse svojih čula i pokreta. Zato mama gura štence ka sisama kako bi mogli da sisaju kolostrum. Ovo prvo mleko je ključno za imunitet štenaca. Osim njegovih hranljivih vrednosti – kolostrum ima daleko veći procenat proteina od mleka – ono obezbeđuje štence sa 95 odsto antitela neophodnih za zaštitu od infekcija. Majka štencima tokom 5-7 nedelja na taj način pasivno prenosi svoju “imunološku memoriju” čekajući trenutak kada će oni moći da se sami brane od infektivnih napada.

79948826
Prvi dani
Prvih nekoliko nedelja, štence čisti njihova majka. Lizanje stomaka štenaca je takođe nezamenljivo za njihovo normalno izbacivanje fekalija i mokraćne reflekse. Štenci se hrane majčinim mlekom oko 20 puta na dan. Oni reaguju samo na stimulaciju dodirom i puzeći se orijentišu prema izvoru toplote svojoj majci. Oči im se otvaraju između desetog i petnaestog dana života. Mlečni zubi se pojavljuju nakon dvadesetog dana života.

Oko četirte nedelje od rođenja, štenci počinju da čuju odnosno da reaguju na zvukove. Ovo je početak istraživačkog perioda u kome oni počinju da se igraju, da se vezuju za svoju majku i prepoznaju identitet ostalih štenaca iz legla. Odgajivač ili vlasnik kuca tada može početi da koristi periode kada su štenci budni kako bi ih navikao na prisustvo i miris ljudi, da se igra sa njima i da ih pažljivo drži u krilu.

Period socijalizacije traje od treće do devete nedelje života. Tokom ovog perioda koji je posvećen razvijanju društvenog života, štenci postepeno postaju sposobni da komuniciraju i na taj način stiču osećaj o hijerarhiji putem tumačenja majčinih prekora, mirisa i govora tela. Veliki deo njihove psihičke stabilnosti se formira u ovom periodu i zahteva obogaćivanje njihovog okruženja. Zato štene se mora privići na različite nadražaje na koje nailazi: buku, šumove, mirise… Takođe bitno je upoznati se sa osobama sa kojima će se kasnije ceo svoj život živeti.

Odvikavanje od sisanja
Laktacija traje u proseku šest nedelja nakon štenjenja, sa najvećom proizvodnjom mleka oko treće nedelje života štenaca. U ovom periodu je veoma važno hraniti majku visokosvarljivom hranom čiji će joj sastav omogućiti da pokrije njene visoke energetske potrebe, a istovremeno neće zahtevati unošenje (zapreminski) prevelike količine hrane. Količina mleka koje ženka proizvodi se može proceniti redovnim merenjem štenaca pre i posle sisanja. Tako se može proceniti da ženka retrivera teška 32 kg koja hrani 8 štenaca proizvode mleka u količini oko 2.4 puta većoj od sopstvene težine dok doji svoje leglo.

U nedeljama koje slede, opadanje proizvodnje mleka tera majku da povraća hranu kako bi dopunila ishranu štenaca, a oni spontano počinju da se intresuju za posudu sa hranom svoje majke. Ovaj period označava početak postepenog prestanka sisanja koji se konačno završava između šeste i osme nedelje starosti prelaskom na hranu za štence. Poput bilo koje promene u ishrani, prestanak sisanja mora biti postepen proces koji omogućava lagani prelazak sa ishrane majčinim mlekom na ishranu koja odgovara periodu rasta. Nutritivne potrebe štenaca u periodu sisanja su kvalitativno uporedive sa majčinim pri kraju laktacije (tj. perioda kada opet počije da puni svoje rezerve), što značajno olakšava zadatak odgajivaču. Tako on može štencima ponuditi istu kompletnu Health Nutrition hranu, pripremljenu za laktaciju majke i rast štenaca, pomešanu sa mlakom vodom ili zamenom za mleko. Kasnije će ova hrana, pripremljena da ponudi savršen odgovor na njihove nutritivne potrebe, biti sve manje potapana, da bi se na kraju perioda sisanja servirala suva, pre prelaska na posebnu hranu za period nakon prestanka sisanja.