Razume li pas uopšte naše komande?

Iako zapravo ne možemo voditi razgovore sa psima to nas ne sprečava da im govorimo šta god nam padne na pamet. Ali koliko nas naši psi zapravo razumeju?

Komunikacija između ljudi i pasa često je dvosmerna, a famozna obuka nipošto se ne svodi tek na puko izdavanje i izvršavanje naređenja. Mnogi vlasnici žele imati poslušnog psa, no pri obuci valja uzimati u obzir to da se radi o živom, jedinstvenom stvoru koji takođe komunicira s nama ili barem to svojski pokušava.

U svojoj knjizi ‘Kako razgovarati sa psima’ psiholog i kinolog Stenli Koren bavi se, između ostalog, time koliko i kako psi nas razumeju. Veliko pitanje, na primer, jeste razume li pas uopšte naše komande?

Mnogi teoretičari i treneri govorili su kako se ne može smatrati da pas zaista razume naloženo, već naprosto reaguje na određeni zvuk ili kretnju na način na koji smo ga to naučili. Ipak, Koren, a i mnogi savremeni naučnici, argumentirano tvrde kako nas psi zaista razumeju te da ne samo da reaguju na našu neverbalnu komunikaciju, već mogu naučiti značenja mnoštva reči.

05

Pri obuci učimo psa da reaguje na određenu zapovest. One uvrežene su, na primer: sedi, lezi i dođi, ipak psi su u stanju da nauče obavljati i mnogo kompleksnije radnje, od raznovrsne suptilne upotrebe nosa do brojnih zadivljujućih trikova i raznih sportskih disciplina poput agilitija.

Osnovno je da su psi po prirodi veoma aktivna i inteligentna stvorenja kojima treba angažman. Psi su i bića visoko razvijene percepcije te jako dobro prepoznaju naša raspoloženja i reakcije. Takođe, psi stalno uče, a pitanje je samo koliko smo mi toga svesni.

Velik korak u obuci i boljem komuniciranju jestr osvestiti naše reakcije i njihov učinak na psa. Na primer, nemali broj pasa ima barem dva imena. Ono koje smo mu mi nadenuli i kojim ga ponosno predstavljamo svojim poznanicima i prijateljima, kao i njegovo pravo ime, koje je on naučio.

Nemojte se, naime, iznenaditi ako vaš pas umesto ‘Roki’ ili ‘Lili’ misli da se zove ‘Tu dođi’, ‘Ne’ ili ‘Fuj’. Te reči mnogi psi najčešće čuju i na njih katkad reaguju, naročito ako ih glasno i ljutito kažemo.

Da psi mogu naučiti mnogo ljudskih reči, pa i celih rečenica, dokazao je profesor psihologije John Pillei naučivši svoju kujicu graničarskog škotskog ovčara Chaser više od 1000 izraza. Taj neverovatni pas, na primer, zna prema Pilleijevu opisu prepoznati i doneti svoje brojne raznolike igračke.

Ovo zvuči zadivljujuće i dok gledate vašeg ljubimca na svom kauču mogli biste posumnjati u takve njegove intelektualne kapacitete. Ipak, možda, ako izgovorite reči poput ‘šetnjica’, ‘večera’, ‘klopa’ ili ‘mjau’, vaše će se prijatelj probuditi iz dremeža i sa zanimanjem vas pogledati.

Možda ste zapravo nesvesno svoga psa naučili pokoju reč vezujući je uz nešto za njega prijatno i zanimljivo. Istim se principom koristimo i kad učimo pse da reaguju na određene zapovesti. Razlika je u tome što tada to radimo svesno i sistematski.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *