Razlika između albino i belih pasa

Želite da nabavite belog psa, ali ne znate da li je on baš, baš bele rse, ili pokušavaju da vam daju albino psa. Albinizam kod pasa je uzrokovan nedostatkom melanina i pigmentacije, pa su albino psi prilično retki. Evo kako da uočite razliku…

Albinizam je retka pojava kod svih životinja, uključujući i pse, a mnogi ljudi se lako zbune, jer ne znaju da raspoznaju belog od albino psa.  Međutom, razlika  je veoma uočljiva.

Albinizam je genetsko stanje u kojem je pigmentacija očiju, dlake i kože potpuno odsutna.

albino-dog-albinism-012

Razlika između belog i albino psa je u dlaci pošto je kod albino pasa dlaka bela zbog nedostatka pigmentacije, a samom tim i koža im je rozikaste boje, dok je kod belih pasa boja kože tamnija. Ali kako to prepoznati?

Kod pasa treba napraviti razlika između prirodno belih i albina. To je najlakše odrediti po boji očiju. Kod pasa oči su roze ili svetlo plave.

Postoje više tipova albinizma, u zavisnosti od toga kako se nasleđuju. Ne postoji lek za albinizam. Jedino kod ređih oblika albinizma, koja za posledicu imaju oslabljen vid ili druge zdravstvene probleme, pa je lečenje je neophodno.

Kada možete da kažete da  je pas albino?

Bez genetskog testiranja, najlakše ćete utvrditi da je reč o albino psu  ako se zagledate u njegov nos i oči. Oči su tada rozikaste boje.

Takođe roza boja se može uočiti i oko njuškice, ali i na koži psa, a posebno regija oko usta će izgledati veoma bleda.

Nedostatak melanina i pigmentacije u koži ovim psima predstavlja rizik i od opekotina od sunca, pa dolazi do bržeg razvoja raka kože.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *