Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Rase kojima preti izumiranje

Svaki prosečni poznavalac pasa verovatno je čuo za ove pasmine, a mnoge od njih je imamo priliku sresti u svakodnevnim šetnjama sa svojim ljubimcem.

Ipak iznenaditeće se da im se poslednjih godina ili decenija znatno smanjio broj. Toliko da mnogi uzgajivači upozoravaju na činjenicu ako se nešto ne preduzme da bi neke rase mogle postati prava retkost.

Pogledajte koje su to rase?

Skaj terijer 

Ovaj dugodlaki terijer nazvan je po svom rodnom ostrvu Hebridean u Škotskoj, a korišćen je za lov na vidre, lasice i jazavce. Danas je popularan kao pas za društvo, idealan je kao ljubimac u gradu.

Skaj terijer je bio vrlo popularan, omiljen na kraljevskim dvorovima Škotske i Engleske. Smatra se da je najpoznatiji škotski pas Greifriars Bobi bio Skaj.

Bobi je 14 godina nakon smrti gospodara bežao i odlazio u omiljenu gostionicu svog vlasnika, svakodnevno sve do svoje smrti. Nedaleko od Greifriar crkve u Edinburgu stoji kip u znak sećanja na ovog psa koji je 150 godina omiljeno odredište turista.

Prema procenama u svetu je ostalo još samo 3500-4000 pasa ove rase. Otprilike isti broj kao i tigrova. Portparol Kinološkog saveza u Velikoj Britaniji kaže da je ovaj terijer jedna od najugroženijih pasmina u ovoj zemlji.

“Poznate pasmine, popularne kulture i moda igraju veliku ulogu u današnjem društvu i nažalost psi nisu imuni od naših nestalnog ukusa. Egzotičnim stranim rasama pasa i malim modnim psima brzo raste popularnost, dok je izvornih pasmina sve manje. ”

I odgajivač Cati  McLeod u novim trendovima vidi razlogom što broj Skaj terijera pada iz godinu u godinu.

“Razloga za pad terijera je taj što se vlasnici okreću prema dizajniranim pasmina. Ljudi radije kupuju pse kao što su Labradoodle i cockerpoos nego se opredeljuju za dobre stare rase. ”

Vidraš (Otterhound)

Teško je objasniti zašto je ovom izvornom “lovcu na vidre” preti izumiranje. Vidraš je vesele naravi, uživa u ljudskom društvu i dobar je prema deci i drugim ljubimcima.

Smatra se da je vidraš potomak krvoslednika i možda je to uzrok male svojeglavosti kada nanjuši neki miris. Ova pasmina sa odličnim njuhom i velikom izdržljivošću je stvorena da bez problema ulazi u najhladnije vode i sledi vidru do njene jazbine. Pošto se vidre više ne smatraju štetočinama, ta prvobitna namena se više ne sprovodi.

Vidraš je dosta samouveren i zahteva puno treninga i strpljenja. Možda je i to razlog što u SAD bude samo deset novih legla godišnje. Procenjuje se da je u svetu postoji još samo oko 1000 ovih pasa i ako se nešto ne preduzme, taj broj će se dodatno smanjiti.

Dendi dinmont terijer

Dandi Dinmont nema tipičan terijerski mentalitet. Iako glasno laje, izuzetno je poslušna rasa. Kad se uznemiri, spreman je i za borbu. Nazvan je prema liku iz romana Gui Mannering Sira Valtera Scotta, a njegovi vlasnici su bili iz redova aristokratije vekovima pre nego što je dobio ovo ime.

Nije prgav i ne grize, dobar je kućni pas koju uživa u društvu odraslih i dece. Odan je i dobar čuvar, a sasvim je zadovoljan i prostorom za igru u kući ili dvorištu. Odličan izbor za kućnog ljubimca. Nažalost, njegova duga leđa i kratke noge naginju prema bolnim problemima s intervertebralnim diskovima.

Prošle godine je na svet došlo samo 315 štenaca Dandia. Vlasnici ove pasmine ukazuju na smanjivanje broja ove pasmine i pokušavaju animirati ljude da odaberu ovog terijera kao svog ljubimca. Njih pedesetak se ove godine okupilo povodom 200. godišnjice objavljivanja knjige Gui Mannering.

Problem kod Dandi Dinmontsa je taj što su nadživeli svoju izvornu namenu, u njegovom slučaju to je lov na jazavce i vidre te uništavanje štetočina. Dok su neke nekadašnje radne rase, kao što je večno popularni zapadnoškotski terijer (Vesti), uspešno napravili skok od izvorne namene do ljubimaca, drugi ne prolaze tako dobro.