Rahitis: Kako se razvija i kako se leči

Da li znate kako i zašto štene postaje rahitično? ova bolest nije iskorenjena, jer se razvija kod mladih pasa u rastu kao posledica nedostatka kalcijuma, fosfora i vitamina D.

Uglavnom oboljevaju štenci većih rasa  – bernardinac, nemački ovčar, kane korso, doga…

Rahitis nastaje kao posledica više faktora. Pre svega – neadekvatna ishrana. Štenad velikih rasa imaju povećane potrebe za kvalitetnom i potpuno izbalansiranom ishranom u toku njihovogintenzivnog rasta.

Ukoliko je hrana deficitarna mineralima i vitaminima, vrlo brzo se mogu razviti simptomi rahitisa. To se često dešava kada se štenci hrane ostacima od ručka, hlebom, mesom i iznutricama, koje u sebi ne sadrže dovoljne količine minerala.

rah

Sledeći mogući uzrok je prisustvo crevnih parazita. Čak i ako dajete najkvalitetniju moguću hranu, ona se neće potpuno iskoristiti, ukoliko vaš pas nije očišćen od crevnih parazita. Na taj način hrana se delimično resorbuje, organizam počinje da crpi kalcijum iz kostiju, one počinju da se krive i tako se razvija rahitis. Redovnim davanjem preparata protiv crevnih parazita u prvih 6 meseci života smanjuje se šansa za nastanak ove metaboličke bolesti.

Ne manje bitan faktor je i Sunčeva svetlost. Rahitis se češće javlja u jesenjem i zimskom periodu kada su “kraći dani”. Sunčeva svetlost je jako bitna u metabolizmu vitamina D, koji je jako bitan u resorpciji kalcijuma i fosfora iz creva i njihovog deponovanja u kostima. Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima i najviše ga ima u ribljem ulju i morskoj ribi.

Simptomi rahitisa se razvijaju u 4 faze, od jedva primetnih do jako izraženih krivljenja kostiju. Usled nedovoljne količine minerala, a pod pritiskom mase šteneta, dolazi do krivljenja kostiju, pre svega prednjih nogu. Ukoliko se bolest ne leči, mogu se kriviti i zadnje noge i kičma. Kod baš zapuštenih slučajeva može doći i do preloma kostiju.

Rahitis se leči otklanjanjem uzroka koji doprinose njegovom nastanku. Treba uvesti potpuno izbalansiranu hranu prema potrebama vašeg šteneta. To se jednostavno sprovodi davanjem gotove, granulirane hrane renomiranih proizvođača. Pravilnim “čišćenjem” protiv unutrašnjih parazita omogućavate da unetu hranu vaš pas potpuno iskoristi. I sunčanje! Sa lepšim danima potencirati boravak napolju, jer se na taj način stvara vitamin D, koji onda bukvalno vuče kalcijum i fosfor u kosti.

U lečenju se savetuju i komercijalni preparati vitamina i minerala (Cafortan, Cal-D-Phos…), koji su neophodni kada rahitis uđe u drugi stepen. Mlevene ljuske od jaja, juneće ili svinjske kosti nisu od velike pomoći i ne treba ih koristiti u terapiji rahitisa. Kod jako krivih kostiju postavlja se imobilizacija.

Sve u svemu, bolest koja se može izlečiti, ali ukoliko pravilno hranite i negujete vašeg psa, neće se ni pojaviti. Pojačana opreznost vlasnicima većih rasa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *