Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Putujete sa psom na more, evo nekoliko saveta

Bliži se sezona godišnjih odmora, a u junu već mnogi putuju kako bi ih letovanje izašlo jefnijije, jer sezona još uvek nije u jeku. Ipak, svake godine za vlasnike pasa, ovo može da zada glavobolju, jee su u večitoj dilemi, povesti ili ostaviti psa nekom na čuvanje. Ako se opredelite da psa povedete sa sobom, evo nekoliko saveta.

Putovanje s kućnim ljubimcem nije uvek jednostavno, te zahteva neke dodatne pripreme. Danas, na sreću, većina automobila poseduje klima uređaje, pa su duga putovanja mnogo prijatnija nego nekad. Za one manje srećne koji provode “leto u rerni”, potrebno je češće zaustavljanje, jer su psi posebno osetljivi na toplotu.

Zapamtite da psi nažalost nisu svuda dobro došli, pa obratite pažnju na eventualne oznake na vratima kafića ili restorana.

Ukoliko letujete u hotelu, unapred se raspitajte primaju li pse, jer kod nas se još uvek često događa da osoblje hotela zamišlja psa u hotelu kao podivljaju zver koja obavlja nuždu po hodnicima i grize sve što prođe uz njega te, podrazumeva se, smrdi.

Ponekad morate biti strpljivi kako biste recepcioneru objasnili da se radi o finom psu koji će biti neprimetan i vrlo, vrlo pristojan …

Ukoliko putujete brodom svakako se unapred raspitajte kakva su pravila broda kada je pas u pitanju. Morate znati da na brodu sa psom ne možete u salon niti u hodnik dakle niti u jedan klimatizovani prostor što može biti vrlo nezgodno ukoliko je jako vruće.

Letovanje u kampu dosta je jednostavnije, jer tako letuje većina vlasnika pasa. Pas će vrlo brzo shvatiti koji je njegov šator i koliko mu teritorije oko šatora pripada, a nije problem ni postavljanje zaštitne ograde kako ne biste morali stalno motriti psa.

Psa vodite na plažu ujutro i predveče. Vrućine koje su nama idealne za dobijanje boje, njemu ni najmanje ne odgovaraju. Ako ne može da ostane sam u šatoru ili u hotelu, vodite računa da leži u hladu i povremeno ga pokvasite.

Izbegavajte i plažu prepunu male dece, jer takva plaža nije primerena za psa jednostavno zato što neće svi biti oduševljeni da se nečiji pas brčka u plićaku zajedno sa dečicom, a roditeljima se neće dopasti ni ako se vaš pas otrese po njihovoj suvoj odeći ili peškirima.

Danas većina plaža ima tablu na kojoj je pored ostalih zabranjenih rekvizita nacrtan pa precrtan pas.

Ako ste na na moru, a psa nemate gde da okupate, pa idite na plažu kad je sunčano pa nema kupača. Psu je za kupanje potpuno svejedno kakvo je vreme …