Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je pudla pas za vas?

Prelepa, sofisticirana i inteligentna, Pudla se izdvaja u gomili

Elegantna. Ponosna. Pametna. Pudle su impresivni psi. Iza impresivne frizure i kraljevskog stava, pronaćićete porodičnog psa sa drevnom istorijom i mnogim talentima.

Iako se današnje Pudne čine kao simbol za raskošan život i luksuz, nemojte se zavarati: To su pravi psi za prave uzgajivače pasa. Teško je poverovati kada pogledate sređenu Pudlu da je ova vrsta originalno u stvari vodeni Retriver(!), čiji je posao zahtevao skakanje u vodu da donese vodene ptice lovcima. U stvari, englesko ime Poodle potiče od nemačke reči Pudel što znaiči skok u vodu. U Francuskoj Pudle nazivaju Caniche što znači patka-pas.

Postoje tri veličine Pudlica i sve su smatrane za deo iste rase: idu od najmanje do najveće, one su Toj, Minijaturna i Standardna, koja je verovatno najstarija od tri vrste.

Toj Pudla je visoka do 10 inča, a teška od 6 do 9 kilograma. Minijaturna ima visinu od 11 do 15 inča uz težinu od 15-17 kilograma, dok Standradna dostiže više od 15 inča (obično do 22); mužijaci su teški od 45 do 70 kilograma a ženke od 45 do 60 kilograma.

Bez obzira na veličinu, Pudle su poznate kao razigrani i dostojanstveni psi, ogromne inteligencije. Kada je reč o obuci oni su učenici za 5, jer Pudle između ostalog karakterišu poslušnost i agilnost.

Pudla ima mirnu narav i sjajne manire, pogotovo ako ima redovne aktivnosti pa istroši višak energije. Neki vlasnici i uzgajivači misle da Toj i Minijaturne Pudle mirnije naravi od Standardnih ali drugi vlasnici se ne slažu sa tom teorijom.

pudla1

Pudla štiti svoj dom i vlasnike, i ako stranci pristupe vašoj kući ona će zalajati kao upozorenje da ih obavesti. I mada je nežan sa svojim vlasnicima, ona se teško zbližava sa novim ljudima.

One predstavljaju divno društvo za decu, iako mlada deca koja ne znaju kako da se odnose prema njima mogu slučajno da povrede Toj Pudlu, najmanju i najosetljiviju vrstu.

Kao i sa svakom rasom, uvek treba učiti decu kako da priđu drugim psima, i uvek nadgledati sve interakcije izmđu psa i male dece kako bi se sprečila bilo kakva neželjena situacija. Naučite svoje dete kako da se obrati psu dok jede ili spava, ili da ne pokušava da uzme hranu psu. Bez obzira koliko prijateljski, nikada ne bi trebalo ostaviti dete bez nadzora u blizi psa.

Uprkos kraljevskom stavu, Pudle nisu snobovi. Oni su prijaljteski nastrojeni psi koji žele da provode što više vremena blizu svojih vlasika i uvek su raspoloženi za igru.