Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Psi koji vole da se doteruju i razmeću svojim izgledom

Odabravši patuljastu pudlu za svog kućnog ljubimca, napravili ste mudar izbor. Ako mu date adekvatnu pažnju i negu, ovaj pas će vam doneti mnogo radosti druženja i prijatnih trenutaka u godinama koje dolaze.

Da bi ste osigurali da vaša kuca uživa u srećnom i zdravom životu, važno je da vi, kao novi vlasnik, preuzmete odgovornost za njenu pravilnu negu.

ISHRANA
Štene koje ste uzeli, do četvrtog meseca treba da ima četiri , od četvrtog do osmog tri, od osmog do dvanaestog dva, a kasnije jedan obrok. Hranu treba davati uvek u isto vreme. Za odrasle pse patuljastih rasa, neki preporučuju hranu koja je isključivo za pudle koju sam pas uzima prema potrebama.

Štenci malih rasa imaju veće metaboličke zahteve, prema jedinici telesne mase, nego štenci velikih rasa, pa je za zadovoljavanje njihovih energetskih potreba potrebno srazmerno više proteina i masti.

Za ishranu se preporučuju kvalitetne granule koje po nameni (small bread-male rase), uzrastu (puppy-štenci, junior-psi od četiri do 15 meseci, adalt-odrasli psi) treba da odgovaraju vašem psu.

U ranom uzrastu granule im se mogu preliti manjom količinom punomasnog jogurta, ali tu treba biti obazriv, jer neki štenci bolje podnose kokošiju supu, kao sredstvo za omekšavanje granula. Čitajte šta piše na pakovanju hrane i pridržavajte se toga. Ono što pas ne pojede za deset minuta treba baciti. Prelazak sa jedne vrste hrane na drugu mora da bude postepen. Dodatci u obrok, kao što je malo pavlake, sir, povrće mogu se dodati prema ukusu ljubimca.

pudla liye

Ostatci sa stola ne dolaze u obzir. Dodatak preparata kalcijuma je obavezan u periodu rasta, a naša preporuka – najmanje do osmog meseca starosti. U periodu menjanja zuba, dobro je štenetu davati sušene žile ili druge „grickalice“ koje će pomoći da mlečni zubići sami ispadnu. Ovo će pomoći i da se vilica lepo razvije, a Vas može poštedeti naknadnih problema i odlazaka kod veterinara na korigovanje zubala. Pazite da ne pregojite vašeg ljubimca jer – debeo pas nije zdrav!

VODA
Sveža voda svakog dana!!! Voda za piće treba psu da bude
dostupna u svakom momentu, a higijeni posude za vodu treba posvetiti posebnu pažnju. Nemojte štencima nuditi mleko, ili neke druge napitke jer mogu izazvati dijareju, koju je teško sanirati.

STRES
Odlazak iz legla, uzimanje u ruke, putovanje i dolazak u novi dom, može biti veoma stresno za malog psa. To često dovodi do povraćanja u toku puta, tremora (štene se trese),
i pojave digestivnih problema, retke stolice pa i diareje. Previše igranja u prvim danima u novom domu, takođe može izazvati slične simptome. Ponekad štene koje je u stresu
odbija da jede. Vaša kuca mora jesti u toku prvih 12 sati od dolaska u novi dom. Ako niste uspeli da ga privolite na to, štene mora kod veterinara, da bi on sanirao stanje i
sprečio padanje u hipoglikemični šok i teže posledice po zdravlje šteneta. Dobro bi bilo da od prvog dana štene dobije svoje “sigurno mesto” (jastuče, ćebence, mesto
na fotelji…) i da bude maženo u rukama novog vlasnika i dobije svoju igračku. To će u velikoj meri smanjiti stres i štenetu dati potrebnu sigurnost za istraživanje i prihvatanje
novog okruženja.

IGRAČKE
Nikada ne ostavljajte štene samo bez igračke. Pištava igračka, žvakalica ili čupava su neke od vrsta koje možemo preporučiti. Važno je da se štenetu dopada, da izaziva
njegovu pažnju i da na njoj nema delova koje štene može da odgrize i proguta. Pudle su visoko inteligentna rasa i brzo im postane dosadno ako nemaju čime da se bave.

Ako mu nešto ne ponudite vaše štene će sve koristiti za žvakanje uključujući odeću, ćebad, cipele, nakit, dečije igračeke i tako u nedogled… dakle sve.

TRENING
Pudla je izuzetno inteligentna rasa pasa, po nekim autorima i najinteligentnija, ali kao štene radiće sve ono što rade i štenci drugih rasa, možda i sa većim žarom od drugih. U tom periodu, vaše strpljenje će biti na stalnom ispitu. Osnovno pravilo koje će i psiću i vama olakšati snalaženje u tim okolnostima je jednom ne – uvek ne! Na taj način će štene biti manje zbunjeno i iznenadićete se koliko brzo će usvajati neke zabrane koje mu postavljate. U tome ne smete ići predaleko, jer to je ipak štene, i mora negde da isprazni svoju energiju. Što se tiče higijene u kući, do sticanje navike da traži da ide napolje (oko šestog meseca) najbolje je koristiti namensku pelenu ili novinu, koja će uvek biti na istom mestu. Pudle su kasno zrela rasa, koja u potpunosti stasava tek oko druge godine, pa će tada nestati i nestašluci koji će vam, po iskustvu mnogih, kasnije i nedostajati.

VAKCINACIJE
Ako je moguće, sačekajte da prođe bar nedelju dana od dolaska šteneta u vaš dom, do davanja bilo kakve injekcije. Injekcija može izazvati stres kod šteneta i dovesti do toga da prestane da jede. Od odgajivača morate dobiti urednu evidenciju o svim preparatima koje je štene primalo, kao i preporuke o narednim vakcinacijama.

Odlazak kod veterinara, kao redovna mera provere zdravstvenog stanja trebala bi da usledi već u drugoj nedelji boravka u novom domu. Tamo ćete sa veterinarom dogovoriti dalju
dinamiku vakcinacija i redovnih pregleda, jer je uobičajeno da svaki vlasnik psa razvije tesnu saradnju sa veterinarom koga odabere.

NEGA I HIGIJENA
Nega i higijena su stvari kojima se mora posvetiti izuzetna pažnja. Pudle su dobile epitet nealergijskih pasa zbog toga što ne odbacuju dlaku i gornji sloj kože (ne linjaju se i ne perutaju). Da bi taj epitet bio opravdan nezi dlake treba posvetiti posebnu pažnju, jer prljava i ućebana dlaka može imati potpuno suprotan efekat i biti izvor zaraze u vašem
domu. Da bi rekli da je pudla dobro negovana treba da je:
– Dlaka čista i isčešljana – do kože
– Koža čista, bez promena i crvenila
– Nokti podsečeni i isturpijani
– Lice, koren repa i šapice obrijani
– Ušni kanali čisti bez crvenila
– Ušni kanali očišćeni od dlaka

Evo nekih osnovnih saveta koje treba znati, da bi ste postigli ovaj cilj:

Za kupanje koristite samo specijalne šampone koji će sačuvati kvalitet dlake i vlažnost
kože.
Pre kupanja pas mora biti potpuno iščešljan, jer je posle kupanja, nemoguće razmrsiti ućebanu dlaku. Ako se pas češe posle kupanja, promenite šampon. Najbolje bi bilo da nekoliko prvih kupanja i šišanja umesto Vas obavi neko stručan, pa da vi polako savladate te tehnike. Na taj način možete izbeći niz neprijatnosti (n.p.r. da vrućim fenom spržite dlaku psa i sl.)

Šišanje i kupanje pudle se uobičajeno izvodi jednom mesečno, a u najgorem slučaju jednom u tri meseca. Češljanje je deo nege koji treba sprovoditi jednom dnevno, a najdalje svaki treći dan.

Ovo je najbitnija stavka u nezi kože i dlake pudle i ako niste spremni na to, pudla nije pas za vas!

Za iščešljavanje dlake potrebni su vam naročit češalj i četka sa savijenim iglicama, koje možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama za ljubimce.

Ušni kanali treba da se čiste uz isčešljavanje, a najdalje jednom nedeljno. Prstima
počupajte dlačice koje rastu iz samog kanala, a potom dezinfikujte pomoću kapi koje vam preporuči veterinar. Skraćivanje i sreñivanje noktiju obaviće veš frizer ili veterinar, a to znači bar jednom mesečno.

Ako ispoštujete ovih nekoliko pravila, Vaša pudla će biti zdrava i srećna i nemojte smetnuti s uma – to su veoma pametni psi koji vole da se doteruju i razmeću svojim izgledom. Sav trud uložen u njih pudle će višestruko nagraditi.