Pudle: Energični psi poznati po svojim nestašlucima

Pudle su slatke i fine kuce, ali ono što mnogi ne znaju, one nisu psi koji će se zadovoljiti šetnjom “jedan krug oko zgrade”. Pudle su vrlo energični psi, pa im brzo postaje dosadno ako ne znate na pravi način da ih zabavite. Poznate su po svojim nestašlucima. Vole da budu u centru pažnje. Odgovarajućom dresurom mogu da urade i najneverovatnije trikove za koje je potrebna i pamet i okretnost.

Pudle vole ljude i vole da udovolje ljudima. Standardne pudle su specijalno dobre s decom. Lako se prilagođavaju okolini i dresiraju, ali zbog svoje inteligencije mogu biti jako tvrdoglave. Vole da vežbaju, naročito vole šetnje i igre, uglavnom su okretne i spretne. Nakon duge igre ili šetnje važno je ostaviti pudle da se dobro odmore i dati im dovoljno vode. Pudle se lako nauče na održavanje higijene bilo da to rade u kući ili stanu ili da idu napolje. One su pametne i uče brže od drugih pasa.

Pudlama je potrebna svakodnevna šetnja. U toku šetnje postarajte se da je pas uvek iza ili pored vas, a nikada ispred jer za psa to znači da je on vođa čopora. Igra ispunjava veliki deo njegovih fizičkih potreba, ali ne u potpunosti. Pas ima prirodni nagon za šetnjom i to morate da poštujete, jer jedino tako održavate njegovo psiho-fizičko zdravlje.

Poodle Dogs Playing in Park

Pudle vole da trče na bezbednoj, otvorenoj površini i uglavnom obožavaju vodu. Nekada su se pudle koristile za lova na patke. Iako se pudle po pravilu ne linjaju, dlaka se mora redovno četkati, češljati i šišati (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom poraste i vrlo se brzo zamrsi, što daje neuredan izgled, ali može da izazove problemime sa kožom.

Za održavanje frizure pomoću aparata i makaza treba dugogodišnje iskustvo. Preporuka je da psa vodite frizeru za pudle. Postoje posebni šamponi za pudle ili za dugodlake pse. Po standardu postoji pet izložbenih frizura za pudle. Delove lica oko očiju treba svakodnevno čistiti maramicom i svakodnevno voditi računa o higijeni očiju kako bi se sprečile infekcije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *