Psi rekorderi

– Najteži i najduži pas na svetu o kome postoje pouzdani podaci je bio jedan primerak starog engleskog mastifa koji se zvao Zorba. 1989 godine Zorba je imao 155 kilograma i bio dugačak 2.73 metra mereno od vrha nosa do kraja repa.

– Najviši zabelezeni pas se zvao Šamgret Danzas. Bio je visok 106.6 cm [u grebenu] i težio je 108kg.

– Najmanji pas zabeležen u istoriji je bio sićišni Jorki iz Blekburna u Englseskoj. Sa dve godine starosti ovaj neverovatno mali pas je bio visok samo 6.35 cm i dugačak 9.52 cm. Bio je težak samo 950 grama!

– Najstariji pas za koga se sa sigurnošću zna je bio jedan australijski ovčarski pas po imenu Blui. Uspavan je sa 29 godina i 5 meseci!
skelet greyhound-a u punom trku

– Najveći broj otkrivanja droge, tačno 968 puta, dogodio se u 1988. godini. Tim u kome su bili labradori Roki i Barko su patrolirali na granici sa Meksikom, koja je poznata i kao “Kokainska dolina”. Ova dva psa su bila toliko uspešna da su navodno meksički narko bosovi ucenili njihove glave sa po 30 hiljada dolara. Labrador carinske službe Sjedinjenih Država po imenu “Sneg” je 118 puta otkrio drogu, ukupne vrednosti od 810 miliona dolara.
– Najveći broj pasa koje je jedan čovek posedovao je bio 5000. U pitanju su bili mastifi u vlasništvu Kublaj kana [1215-1294]

– Najveći broj štenadi u okotu imala su tri psa u istoriji: ženka američkog lisičara je 14. juna 1944 oštenila 23 šteneta . U februaru 1975 jedna bernandinka je oštenila takođe 23 šteneta od kojih je 14 preživelo a ist ubroj štenaca je na svet donela i ženka velikog danca psa juna 1987.

– Najveća izložba pasa na svetu odžava se od 1891 godine u Birmingemu, u Engleskoj. Osnivač je bio trgovački putnik Čarls Kraft i po njemu se ta izložba i danas zove Krafts [Crufts]. Sama izložba se smeštena u Svetskom izložbenom centru u Birmingemu a u januaru 1991 je zabeležen rekordan broj od 22993 prijavljena psa.

– Prema nekim podacima, jedan pas je čak bio na prestolu Norveške kraljevine u 11. veku. Norveški kralj, ljut što su mu podanici izrazili nepoverenje, postavio je psa Saura na tron, zahtevajući da ga tretiraju kao kralja.

– Najbrži psi na svetu, sivi hrtovi, mogu trčati brzinama i preko 70 km/h

– Jedini pas na svetu koji ne može da laje je basendži, afrička vrsta poluvuka.

– Jedini sisari koji imaju prostate su psi i ljudi.

U Ginisovoj knjizi rekorda zabeležen je i ne mali broj rekorda koji ovde nisu navedeni iz razloga što je za njihovo postizanje sigurno bila neophodna veoma diskutabilna obuka.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *