Psi jedu travu pa povraćaju: zašto je to tako?

Poput vuka, psi se hrane mesom, ali će posegnuti za svim stvarima koje bi mogle imati hranljivu vrednost. Tu se ubrajaju: korenje, bobice, dugačka, oštra trava pa čak i životinjski izmet.

U biološkom smislu te su aktivnosti normalne ali one dramatično povećavaju rizik nastanka bakterijske infekcije creva. Stoga bi pse trebalo naučiti da se ne hrane tim sumnjivim poslasticama.

Jedenje trave se vrlo često povezuje i sa povraćanjem neprobavljenog sadržaja, najčešće vlati trave. Kod ovakvog problema uvek se postavlja pitanje da li psi jedu travu jer imaju potrebu za povraćanjem ili povraćaju jednostavno zato što jedu travu. Psi imaju izuzetno osetljiv i dobro razvijen refleks povraćanja kojim se koriste, sastavni je deo normalnog psećeg ponašanja prilikom jela a refleks radi na principu – sve pojedi a ako je to greška izbaci to ponovo napolje.

Ni jedan od istraživača do sada nije uspeo da dokaže da su psi toliko inteligentni da koriste travu kao lekovito bilje, tako da oni istraživači koji su u medicinskoj profesiji uopšteno veruju da psi jedu jednostavno zato jer vole ukus trave, a povraćanje usledi nakon konzumiranja.

Stoga je malo verovatno da će pas pojesti travu ili neku drugu biljku kako bi smirio nadražen želudac. Kod ovog treba imati na umu kako su neke biljke tretirane herbicidima i đubrivima koje tada mogu uzrokovati probleme sa stomakom.

Uopšteno, psi redovno jedu travu i postoji nekoliko objašnjenja koje su istraživači ponudili za ovakvo ponašanje.

Prvo, preci pasa (npr. vukovi i lisice) jeli su svaku životinju koju su mogli uhvatiti. S obzirom da su to bile životinje pretežno herbivori (biljojedi) zajedno sa njima pojeli su i veću količinu trave i biljaka (sadržaj creva biljojeda). Tako se može primetiti i da psi jedu samo jednu vrstu voća ili pak deo biljke.

Dakle, travu jedu zato što je u prirodnim uslovima bila sastavni deo njihove ishrane. Drugo, većinom psi povraćaju nakon konzumiranja trave. Nije još razjašnjeno što prethodi čemu, ali neki psi koji imaju problema sa želucem jedu travu da bi sebi olakšali probleme.

I treći razlog, jednostavno vole da je jedu. Neki psi obožavaju određenu vrstu trave ili deo biljke. Zatim, jedan od razloga je i to da su možda gladni, ne osećaju se dobro te tada jedu nešto što već znaju da će im pomoći, te ukoliko im nedostaje enzima pankreasa ili je invadirani crevnim parazitima.

pas-jede-travu

U svakom slučaju jedenje trave predstavlja normalnu pojavu i to ne predstavlja razlog za brigu. Ako osim trave vaš ljubimac ima i neuobičajen apetit (redovno jede stvari koje nisu za ishranu.) i redovno povraća ipak je potrebano posetiti veterinara kako bi se pregledom utvrdila dijagnoza.

Ukoliko vaš ljubimac ima smanjeni apetit, jede neuobičajene stvari ili povraća uvek je najbolje posetiti veterinara. Promene apetita ili povraćanje može biti indikacijom nekih od bolesti unutrašnjih organa (zastoj bubrega, hipertireoidizam, …), ingestija toksina, zatim zarazna bolest.

Ako vašeg ljubimca hranite jednom određenom vrstom granula ne menjajte hranu jer blage iritacije želuca mogu se javiti i kod živahnijih pasa kao posledica temperamenta psa.

Pripazite samo da ne pojede odjednom veću količinu trave koja bi tada mogla biti uzrokom smetnji varenja.

One Comment

  • Sladjana

    Moj pas je pojeo malo vise kostiju koje su bile pecene mislim dala sam mu malo ali je on posle dohvatio sam ostatak.Od jutros jede travu i povraca,njuska mu je vlazna laje…ali nece da jede.Imam li razlog za brigu?Hvala unaprijed.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *