Pseći neprijatan miris: Koje su mu rase najmanje sklone?

Verovatno vam je poznat snažan neprijatan miris koji neretko možete osetiti u domu vlasnika psa. Taj miris često zavisi od nege psa, ali važno je istaći i to da ima rasa koje su mu manje sklone. Ovo su neke od njih:

1. Pudla

Stručnjaci ljudima koji ne vole miris psa preporučuju pudlu. Ovi kovrčavi psi dolaze u tri veličine, od patuljaste varijante koja je pogodna za stan, do visoke koja voli prostraniji dom.

2. Bišon 

Još jedan pas koji će odgovarati alergičarima jeste Bišon. Njegov je miris takođe je vrlo slab. Ne linja se mnogo, ali zahteva redovito četkanje. Ovi veseli patuljasti psi imaju mnogo energije te vole fizičku aktivnost.

3. Škotski ovčar

Lasi nije samo filmski spasilac. Ona je škotski ovčar, pasmina koja nema neprijatan miris. Treba ipak imati na umu da se dosta linja i treba im redovno četkanje.

4. Basenji

Basenji nema miris i gotovo se ne linja. Radi se o energičnom psu koji ne laje (ali povremeno cvili i zavija), kratkoga je krzna i treba im vrlo malo četkanja.

5. Maltezer

Ovaj veličanstveni mali pas zaheva redovno četkanje, ali ne zaudara i smatra se vrlo čistom rasom.

Rase koje nemaju neugodan miris, ili je taj miris kod njih minimalan, su i bigl, bostonski terijer, nemački patuljasti špic (pomeranac), samojed i dalmatinac.

Važno je znati da svaka rasa može imati neprijatan miris, što zavidi pre svega od toga koliko vlasnik vodi računa o psu: kupanju, četkanju i ishrani.

Pse treba često okupati i četkati, ali treba i imati na umu da uzrok neugodnom mirisu može biti i hrana slabije kvalitete.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *