Pseća trudnoća po nedeljama

Vaša kujoca je trudna, i to prvi pur, kako ne biste tragali za informacijma šta joj se dešava, donosimo vam trudnoću po nedeljama. Evo kako se štenci razvijaju i šta treba da radite u tom periodu. Naime, pseća trudnoća traje otprilike 60 dana ili 9 nedelja. U tom periodu štenci se razvijaju od formativnih ćelija do savršeno oblikovanih malih pasa, spremnih da dođu na svet.

Ukoliko će u vašu porodicu uskoro stići štenci, donosimo vam ovaj kratak pregled pseće trudnoće po nedeljama, kako bi se mogli pripremiti na ono što vas očekuje.

Prva nedelja

Nakon što je parenje uspešno završeno, počinje odbrojavanje. Ono se prati od ovulacije, iako će vam to možda biti teško samostalno pratiti, bez merenja svakodnevne telesne temperature. Pas može pokazivati znakove jutarnje mučnine, baš kao i žene. Iz vagine se može pojaviti blago rozi sekret, ali on nije razlog za zabrinutost. Pazite na znakove potencijalnih infekcija koje su se mogle preneti za vreme parenja. Zadržite isti režim vežbe i ishrane kao i pre trudnoće, uz savetovanje sa veterinarom o mogućim dodacima ishrani. Za vreme pseće trudnoće ne koristite tretmane protiv buva.

Druga nedelja

U drugoj nedelji, ćelije iz kojih će se razviti štenci rastu i razdvajaju se. U matericu se spuštaju mali embrioni koji će tu ostati do kraja trudnoće. Kuja i dalje uobičajeno hranite i izvodite u šetnju.

Treća nedelja

Embrioni se usađuju u matericu kako bi dobijali sve hranljive materije potrebne za njihov razvoj. Fetusi su u ovom periodu veliki 1 centimetar. I dalje nastavljate sa uobičajenim režimom ishrane i šetnje, ali ako vidite da se psu povećao apetit, udovoljite mu.

Četvrti nedelja
Krajem četvrtog meseca veterinar ili iskusni odgajivač mogu otkriti prisustvo štenadi laganim pipkanjem tomaka. Počinju se razvijati oči i kičma fetusa i sada su narasli 1.5 centimetar. Grudi vašeg psa mogu početi oticati, a iz vagine se javiti blagi prozirni sekret.

Ova nedelja se smatra najosetljivijom nedeljnom trudnoće u kojem su štenci osetljivi na povrede i mogu razviti određene mane. Zbog toga u ovoj nedelji izbegavajte grubu igru sa psom, posebno naporne i duge šetnje. Konsultujte se sa veterinarom oko ishrane i potrebnih dodataka.

Peta nedelja

Pvećava se količina amnionske tečnosti u materici u svrhu zaštite kučića i štenci sve više mogu da se osete na dodir. Od sada pa nadalje kučići su puno manje osetljivi na moguće poteškoće u razvoju. Formiraju se pojedinačni prsti, a rastu i kandže i brkovi. U ovom periodu kod fetusa se formira pol.

Vaš pas će primetno dobiti na težini i, ako već niste, povećajte mu broj porcija. Hranite je malim porcijama više puta dnevno, a u njenu hranu počnite mešati odabranu hranu za štence.

Šeste nedelje

Stomak psa raste svakodnevno i trudnoća je sada već očigledna. Bradavice psa postaće vidljivo tamnije boje. Kučići započinju da razvijaju pigmentaciju i oznake na koži koje će kasnije odrediti njihovu boju i izgled.

Povećajte količinu hrane koju dajete, neka jede koliko želi, a povećajte i količinu hrane za kuce koju dodajete u mešavinu. U ovom periodu možete započeti davati multivitamine.

Pripremite korpu ili neko mesto na kojem će se pas ošteniti. Neka bude udobno i počnite navikavati psa da tamo spava.

trudna1

Sedma nedelja

Psu počinje opadati dlaka sa stomaka kao priprema za okot. Štenci se i dalje razvijaju i sada su gotovo potpuno formirani.

Pred kraj trudnoće prestanite davati hranu za štence i hranite je njenom normalnom hranom, koliko god želi pojesti. Tako ćete podstaći telo psa da započne pohranjivati kalcijum koji je dobijala iz hrane za štence.

Osma nedelja

Od ovog trenutka kučići se mogu okotiti bilo kada pa budite spremni. Smanjite količinu aktivnosti, a primetićete i da se pas počeo “gnijezditi”. Kada leži, moći ćete osetiti ili čak videti pomeranje kuca pod kožom stomaka.

Krajem osme nedelje počinje proizvodnja kolostruma, a kasnije i mleka. Hranite psa pojačano.

Deveta  nedelja

Bliži se trenutak okota, zato budite spremni. Vaš pas se do sada udobno smestio u svojoj korpi za okot. Kako se priprema za okot verovatno će postati tiha i povučenija nego je to inače. I dalje joj dajite hrane koliko želi, iako joj apetit može oslabiti zbog okota koji se bliži.

Merite joj temperaturu nekoliko puta tokom dana kako bi odredili početak okota.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *