Prvi put uzimate psa: Ovo su idealne rase za početnike

Svakodnevni kontakti s ljudima koji čuvaju pse donosi iskustvo koje, tokom vremena, dovede dotle da možete da utvrdite da li određeni vlasnik i pas odgovaraju jedan drugom. Naravno, s vremenom je moguće da se stvori dobar odnos, ali je potrebno mnogo truda, naročito ako se pas i vlasnik ne slažu po svojim “interesovanjima”.

Zahvaljujući pitanjima koja postavljaju lako je pretpostaviti koliko znaju o ljubimcima i zbog čega su uopšte kupili psa. Veoma često, na osnovu prvog razgovora, shvata se da su iz pogrešnih razloga kupili određenu rasu, a naročito ako su rešili da bez predznanja uzmu jake, osobene pse čvrstog karaktera (naročito ako su u pitanju mužjaci).

Ljubav prema psima i određenim rasama nije isto. Prvo je nešto što nosimo u sebi ili ne, a drugo je obično uslovljeno dobrim marketingom određenih rasa pasa. Tako, veoma često postanemo vlasnici rase koja na slici i kod odgajivača ostavlja jedan utisak, a kad postane deo porodice ispolji osobine koje nam niko nije ni pomenuo da postoje. Pritom, često ostaje sumnja da nešto nije u redu sa vlasnikom, a ne sa psom. Možda je sve u redu i sa vlasnikom i sa psom, ali se, jednostavno, nisu našli.

Velika je razlika u tome da li uzimate svog prvog psa ili ste već iskusni i tačno znate šta želite i koja rasa to može da vam pruži. Mi ćemo se skoncentrisati na početnike koji nemaju nikakvo iskustvo. Poželjno je imati posla sa rasama koje, pre svega, imaju dobar karakter i nemaju veliku potrebu za dominacijom, a istovremeno žele da imaju što bolji kontakt sa svojom porodicom, naročito ako su u pitanju tinejdžeri ili još mlađa deca. Zato ćemo dati nekoliko predloga rasa koje će početnicima skratiti muke, naročito u onom delu gde se sukobljavaju karakteri u borbi za prvo mesto.

snaucer1

Zlatni retriver – rasa rođena da udovolji svom vlasniku. Koliko god grešaka da napravite u radu s njim, jedno ne možete da promenite: njegovu želju da ga volite, ne odvajate od sebe i mazite što više. Iako postoje razlike u karakteru između mužjaka i ženki, generalno gledano, to je pas koga ne morate mnogo da kritikujete, vičete na njega ili, još gore, da ga tučete. Ako se ljutite na njega, može se desiti da pas hramlje nekoliko dana u znak protesta ili, vam, jednostavno okrene leđa kad mu se obraćate. Radi se o tome da on, maltene, ne može da shvati razlog zbog koga se vaš odnos prema njemu menja u toj meri da je neophodno da vičete na njega.
Dok su mali, veoma su laki za gajenje, dlaka im je srednje dužine i štiti ga od svih spoljnih uticaja, a češljanje je najbolji način da ostvarite još dublji kontakt s njim.

Pudla – nekome zvuči smešno, nekom čudno, ali za dobre poznavaoce rase zvuči sasvim normalno. “Prave” ih u četiri veličine, baš po svačijoj meri, ali jedno ostaje isto: to je vesela, živahna životinja, izuzetno energična, uvek spremna na igru, a istovremeno inteligentna i sposobna da ispuni mnoge zahteve vlasnika. Ako se i desi neki problem, obično se odnosi na vlasnika koji ne shvata da se radi o normalnom psu, s normalnim prohtevima i načinom komuniciranja, tako da nije potrebno nošenje u naručju i tepanje. Potrebno je da vlasnik napravi mnogo grešaka da bi to postala nervozna i ujedljiva životinja, ali, verovali ili ne, vrlo brzo shvata kad se uvede čvrsta ruka i postaje pas kakvog želite.

Labrador retriver – kako prolaze godine, ova rasa polako ali sigurno preuzima primat. Slična prvonavedenoj rasi, ali sa kratkom dlakom i još lakšom za održavanje, ima sve ostale već navedene osobine. Činjenica je da se ljudi sve više okreću mirnijim, porodičnim rasama koje nemaju velike prohteve, i nisu patuljasti, a na neki način pružaju sigurnost.

Kavalir king Čarls španijel – još jedna mala rasa koja kod nas nije mnogo zastupljena, ali će je verovatno biti sve više kako se ekonomska strana društva bude poboljšavala. Poput mešanca pekinezera, koji nastanjuje brojna dvorišta, ovo je rasa koja je jednako dobra i za stare parove, koji ne vole mnogo da hodaju, kao i za mlade ljude i decu koja vole da provode dosta vremena u šetnji. Iako deluje nežno i osetljivo, to je pas koji, u stvari, traži da se prema njemu odnosite kao prema psu i tada će biti najsrećniji. Zbog gabarita, dobar je i za one koji ipak vole da se ponašaju zaštitnički i da ga nose u naručju, ali ko god ima malo prostora, a mnogo volje za šetanjem, neće pogrešiti ako uzme ovog psa.

Kovrdžavi bišon – dobroćudan, svojeglav pas, koji ima svoj karakter, i ne boji se da ga ispolji. Iako izgleda kao plišana lutka, veoma je inteligentan, živahan i zaljubljen u svoju porodicu. Ako se prihvati kao pas, tako će se i ponašati. Voli da pokaže zube ako mu se nije na vreme objasnilo gde mu je mesto, ali je i dovoljno mekan da brzo prihvati svoje mesto i uživa u njemu. Problem je samo dlaka koja se mora negovati da se ne bi upropastila i od plišane lutke nastala ofucana i zapostavljena životinja.

Lagoto romanjolo – pas sposoban za traženje gljiva, koji nije bio naročito popularan van krugova profesionalaca. Međutim, kako se sve više pojavljuje na našim izložbama, postaje primetan. Iako liči na patuljastu ovcu, njegov dobroćudan i veseo karakter izbija u prvi plan. Voli da se mazi i obožava da se igra. To je nestašan “dodatak” deci koji će samo da popravi njihove manifetluke i još malo da ih začini. Predviđamo njegovo sve veće prisustvo u stanovima i porodicama koja imaju decu.

Patuljasti šnaucer – dlakava lopta sa predivnim očima. Spreman je na razne smicalice i neposlušnost, ali ako imate decu, i ova rasa nije problematična. Vezan je za svoju porodicu, malih je gabarita i velikog srca, i samo traži vašu pažnju i ljubav.

Mogli bismo da nabrojimo još, ali i ovo je dosta za sada. U sledećem broju ćemo opisati suprotno – rase pasa koje nikako ne preporučujemo početnicima i ljudima koji nemaju druga iskustva osim “slikovitog”, iz knjiga i sa interneta.

Papion – kod nas je redak i uglavnom ga tretiraju kao psa za džep ili naručje. Iako se vlasnici često ponašaju zaštitnički prema njemu zbog veličine, situacija je sasvim drugačija. To je jak i staložen pas, koji ne pokazuje strah, voljan je da šeta, juri i igra se, a istovremeno spreman da prihvati ogromnu količinu maženja i paženja. Jedini problem ćete napravite ako ga nagaite u mračnoj sobi.

Mops – sve popularniji i to s razlogom. Miran je, staložen i vezan za porodicu. To je pas koji ne traži mnogo prostora i tretiranja. Ko može da se navikne na to da u svakoj sobi gde se ovaj pas nalazi nađe njegove sitne, oštre dlake, neka se slobodno odluči za ovu rasu. Ponaša se kao da ga nema u kući, a istovremeno obožava duge šetnje. Poželjno je da imate tvrd san ili slabiji sluh, jer umeju i da hrču.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor