Prva pomoć kod intenzivnog linjanja

Izgled dlake skoro uvek je odraz i ukupnog zdravstvenog stanja psa. Uporno i intenzivno linjanje, suva dlaka, mesta na kojima dlaka opada u pečatima, samo su neki od znakova upozorenja koje vlasnik ne sme da zanemari.

Normalan ciklus menjanja dlake odvija se dva puta godišnje pred smenu godišnjih doba u proleće i jesen. Međutim mnogi psi, posebno oni koji žive u stanu sa centralnim grejanjem i izloženi su velikim temperaturnim razlikama, često se produženo linjaju tokom cele godine.

Ukoliko se dlaka ravnomerno obnavlja nema razloga za zabrinutost no neretko se dešava da psi gube dlaku brže nego što uspeva da im naraste nova. U tim slučajevima treba obratiti pažnju na više faktora među kojima su najvažniji ishrana i kožna oboljenja.

petopedija-linjanje-pasa-3

Kao prva pomoć za zaustavljanje opadanja dlake preporučuje se davanje vitaminsko mineralnih dodataka poput vitamina A, biotina, cinka i esencijalnih masnih kiselina.

Ukoliko psa hranite granulama savetujemo da u periodu promenite dotadašnji granulat i pređete na onaj superpremijum ili generalno boljeg kvaliteta.

Razmislite čime psa najčešće hranite i tu namirnicu izbacite jedno vreme, jer je moguće da je pas alergičan. Proverite i mesto gde pas spava, operite pseću posteljinu i očistite to područje nekim dezinfekcionim sredstvom. Ako se prostorija greje, smanjite grejanje na minimum. Proredite češljanje i kupanje, kao i upotrebu hemijskih sredstava.

U slučaju da rezultati i dalje izostaju a učinili ste sve pretodno navedeno treba posumnjati na kožna oboljenja. Neki od simptoma mogu biti pojava peruti, svraba, ljuskica, bubuljica i opadanje dlake samo na pojedinim mestima.

Najčešći uzork svraba, ako ste eliminisali buve i druge kožne krvopije jeste alergija. Ako je češanje tako intezivno da se pas raščeše do krvi, a na tim mestima se stvaraju zadebljanja pokrivena ljuspicama moguće je da se radi o šugarcu.

Demodikoza je jedna od najraspotrostranjenijih kožnih bolesti. Izaziva je parazit Demodex foliculorum koji živi u lojnim žlezdama kože, međutim, kod pretežno mladih pasa, ovaj parazit se može jako razmnožiti i dovesti do ozbiljnih promena koje se manifestuju prvobitno kao lokalizovani gubitak dlake koji se bez lečenja uglavnom proširi na čitavo telo i tada je teško psa vratiti u stanje potpunog ozdravljenja.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *