Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Evo kako pomoći psu u slučaju povrede…

Koliko god pazili svog psa, nezgode se uvek dešavaju. Zato bi svaki vlasnik trebalo da zna da pruži svom psu prvu pomoć, dok ne stigne do veterinara.

Predstavljamo vam nekoliko postupke prve pomoći pri najčešćim nezgodama.

Lom kostiju

Ukoliko je psa udario automobil ili je pao sa neke visine, postoji mogućnost da je slobio kost. Zato ga treba imobilisati i doneti kod veterinara, koji će uraditi RTG(Rentgen snimak). Ukoliko se sumnja na prelom karlice ili povrede unutrašnjih organa, psa bi trebalo položiti na nosila, odnosno napraviti ih od priručnih materijala, kao što su daska ili ćebe.
Rane

Danas se na svakom ćošku mogu videti razbijene flaše, a nije redak slučaj da se pas raseče. Tada bi trebalo staviti kompresu i zavoj i otići kod veterinara. Ukoliko rana jako krvari, pa životinja ulazi u stanje šoka, ekstremitet bi trebalo podvezati između mesta krvarenja i srca. Za to vam može poslužiti komad užeta, kaiš ili nešto slično. Hitno kontaktirati veterinara.

Opekotine

Ukoliko se pas opeče ili na sebe sruši vruću vodu, to mesto bi trebalo rashladiti, odnosno staviti led, a ukoliko je zahvaćena veća površina, ta površinu se može staviti pod mlaz hladne vode kroz nekoliko minuta. Opečeno mestio ne sme se zamotavati. Kontaktirati veterinara koji će sanirati ozleđenu površinu.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????
Otrovi

Psi, a pogotovo štenci uvek traže nešto za igru i žvakanje. U toj igri, lako dođu do raznih otrova, posebno ukoliko imaju pristup garaži ili podrumu.

Izazivanje povraćanja:
Izazvati povraćanje samo za određene otrove i ako je pas pri svesti i ako može povraćati. Za izazivanje povraćanja se koristi slana voda u koncentraciji od 3 čajne kašičice soli na pola čaše tople vode ili 3 osto hidrogena (100-200ml)

Pranje psa:
Prati psa samo kod određenih otrova, oprati vodom i sapunom i nekoliko puta detaljno isprati.

Davanje vode:
Dajte vodu samo kod određenih otrova, u slučaju da je uzeo kiselinu treba dati vodu sa soda bikarbonom.

Prva pomoć:
Oživljavanje životinje:
Postaviti psa da leži na desnom boku, a zavisno od njegove veličine sa jednom ili oba dlana pritiskati rebra ritmički. Nakon svakih 10-15 stiskanja grudnog koša, 2 puta dati vestačko disanje.

Veštačko disanje je najlakše davati na način da se životinji zatvore usta sa oba dlana, pa se daje veštačko disanje na nos.