Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Proverite da li vas zaista voli vaš pas

Kako opisati ljubav između kućnog ljubimca i čoveka? Ljudi znaju da opišu svoja osećanja prema psu, a što se tiče životinje, pretpostavlja se da se njegova privrženost sastoji od kombinacije instinkta, zavisnosti i društvene uloge. Međutim, uvek se postavlja pitanje da li nas ljubimci stvarno vole, ili samo pokazuju privrženost zbog hrane i sigurnosti koju osećaju. U ovo se umešala i nauka da bi proverila kako na fizičkom nivou može da se dokaže postojanje osećanja kod psa. Tako je kontrolom rada srca kod pasa utvrđeno da dolazi do promena ritma u prisustvu određene osobe.

Faktor vlasnik
Poput ljudi, ni psi ne vole nekoga samo zato što je prisutan, ali su ličnost psa i čoveka poprilično različiti. Na primer, dominanatan ili nezavistan pas neće osećati naklonost prema osobi koja je slabijeg karaktera, ali neće ostati ravnodušan prema čoveku čelične volje. S druge strane, takva osoba i te kako može da prestravi psa koji je preživeo teške životne trenutke, pa će ovakva životinja više voleti popustljivijeg i mirnijeg vlasnika.

Kad je reč o psima koji pokazuju izuzetnu privrženost prema ljudima, kao primer se uzima knjiga Džefrija Masona Psi ne lažu o ljubavi. U osnovi knjige je priča o psima, spasenim iz kafilerije, koji osećaju zahvalnost i ljubav prema svom spasiocu. Isti metod korišćen je i kod pasa vodiča slepih, ali tamo je osećaj poslušnosti veštački izazvan.

Pas je zatvaran u mračnu prostoriju bez ikakvih nadražaja i jedina osoba koja ga je posećivala u određenim vremenskim intervalima i hranila bila je upravo ona koju će voditi. Pas, koji je bio potpuno odsečen od sveta, takve posete verovatno je doživljavao kao oslobođenje. Postoje i psi sa psihičkim problemima (poznatijim kao anksioznost) koji su veoma vezani za svog vlasnika i ne podnose bilo kakvu odvojenost. Ova vrsta posvećenosti ljudima možda izgleda kao prava ljubav, ali je više posednička i posesivna, jer je pas izabrao čoveka koji će odgovarati njegovim potrebama, a ne zbog toga što je ličnost čoveka takva da je pas rešio da se pokori i postane pratilac.

pas naslov

Potrebe psa
Samostalni, nezavisni psi, čije samopouzdanje ničim ne možete narušiti, nemaju potrebe da vole bilo koga. Takav pas uzima ono što mu treba, a običan svet koji ga okružuje dosadan mu je i prema njemu je potpuno indiferentan. Vlasnika toleriše taman toliko koliko je zadovoljan tretmanom i ishranom. Ali, to ne znači da neće zarežati ili napasti ukoliko oseti da je njegova nezavisnost ugrožena. Takve pse viđate svakodnevno. Ne smete prići njihovim činijama za hranu, ne smete da ih budite dok spavaju, zaobilazite ih kad leže na prolazu, milujete ih samo kad oni dozvoljavaju. I zašto bi pas voleo svog vlasnika? Priroda ne poznaje sažaljenje tog tipa. Ako nije sposoban da pokaže vrednosti vođe, to i ne treba da bude, odnosno ne treba da čuva takvog psa. Ali, i takvi psi imaju vlasnike koji moraju biti dominantni u odnosu na svog ljubimca i imati potrebu za vladanjem kako bi ih pas sledio. Naravno, takva ljubav ne stiže kao romantična priča već više kao nepogoda koja ne ostavlja prostor za razmišljanje ko je gazda. To podrazumeva i grubost, ali s obzirom na to da se ona očekuje i s druge strane, dozirana grubost je i neophodna.

Kakva se ljubav želi od psa? To zavisi od nas samih, a obično i dobijemo ono što jesmo. Obratite pažnju: ne ono što želimo, već ono što jesmo. Pošto pas neće reagovati na našu priču već na naše pokrete, stavove i način formiranja odnosa, ako nismo znali kakvi smo, treba da pogledamo svog psa, koji će svojim ponašanjem sve reći.

Kad postoji pravi odnos, pas pokazuje kako želi da bude deo zajednice, u kojoj neće panično da cvili i jurca okolo ukoliko niste kod kuće. Kad pođete u šetnju, posmatrajte svog ljubimca. Pas koji oseća ljubav i povezanost sa članovima porodice, pokazivaće to svakim svojim pokretom. Ukoliko je pušten, šetaće okolo, uvek na vidiku, samouvereno će prilaziti drugim psima i ljudima, ili ih jednostavno neće primećivati. U oba slučaja, pas je siguran u sebe, samo je u drugom slučaju potpuno nezainteresovan. Posle nekoliko kontakata pojuriće za vama, ili će početi da vas traži ako mu niste na vidiku. Nikad ga ne zovite, on mora vas da traži i upravo to njegovo vraćanje i želja da s vama nastavi šetnju dokaz je ljubavi.

Još ako pre vas stigne do vrata i željno čeka da uđe, umesto da ponovo pobegne kako bi se još malo prošetao, to je potvrda njegove vernosti..

Nije jedanput objavljeno da je pas posle smrti gospodara sedeo na njegovom grobu i čekao da se on pojavi. Zato obavezno pogledajte film Red dog, snimljen po istinitoj priči, o međusobnoj ljubavi psa i čoveka.

Ljubomora
Psi ne osećaju ljubomoru kao ljudi. Kod njih je ona više okrenuta gubljenju dotadašnjih pozicija, padanju na lestvici čopora ili menjanju dotadašnje rutine. To se obično dešava kad stigne novi član porodice, ili novi kućni ljubimac koji, po mišljenju dotadašnjeg glavnog ljubimca, dobija više prostora i pažnje nego što zaslužuje. I u ovom slučaju čovek mora pažljivo da postupa i pokaže svima u kući da se sa dolaskom novog člana porodice ili kućnog ljubimca ništa nije promenilo.