Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Proverite da li vaš pas ima povorenja u vas

Sigurni smo da ste već dobro upoznali vašeg psa i da u svakom momentu znate šta želi da vam “kaže”. Ali da li znate šta svaki njihov pokret označava? Da li ima poverenja u vas ili radi nešto samo zato što ste ga tako naučili?

Poverenje je kod pasa najbitnije i ako vas životinja ne smatra bićem kome treba da veruje, teško ćete izaći na kraj sa njim. Kao što smo na početku rekli, potrebno je da znate njegove pokrete koji otkrivaju sve, kako nemaju sposobnost da pričaju i da nam kažu šta osećaju.

Zato vam predstavljamo tri govora tela koji označavaju da vas pas mnogo voli i da samim tim ima poverenja u vas.

1. Gleda vas direktno u oči

I kod ljudi je ovo poznato – čim vas neko gleda u oči, znači da vas sluša, poštuje i da vas voli. Na sličan način i psi pokazuju poverenje. Mnoga istraživanja su pokazala da se tokom maženja i gledanja psa i u čovekovom i u psećem telu povećao nivo oksitocina – hormona sreće. Znate i sami da ovaj hormon ima jako veliku ulogu u povezivanju, što pokazuje da  – što se duže gledate sa psom, to se više povezujete. Šta je to nego pokazivanje ljubavi i poverenja?

poverenje-pas1

2. Okreće vam leđa

Računa se i češkanje guze koje skoro svi psi jako vole! Kada vam pas okrene leđa i ne gleda vas, to je znak da vam u potpunosti veruje i da zna da mu nećete ništa loše uraditi “iza leđa”, dok vas nema u vidokrugu. Takođe pokazuje i koliko se oseća prijatno dok ste sa njim.

3. Pokazuje vam stomak

Pokazivanje stomaka u prirodi je poznato kao potčinjavanje ili predaja i psi to ne rade tako često, osim kada su u blizini osobe koju mnogo vole. Kada legne na leđa i kada mu počeškate stomak, znajte da i vaš pas zna da je uradio nešto dobro i da vam se u potpunosti “predao”.