Proverite: Da li pravilno kupate psa?

Kupanje psa, za mnoge vlasnike predstavlja pravu noćnu moru, jer pas ne voli da se kupa. Da li vam je poznata ova scena: čim čuje da se voda pušta u kupatilu, vaš pas počinje da beži i da se krije ispod stola? Tada ne pomažu ni nagradice, a vi i pre nego što ste počeli da ga kupate, već ste vidno iznervirani.

Sve ovo ukazuje da vaš pas baš i ne voli kupanje, ali zapitajte se, da nije greška u vama? Doduše, sigurno je da niste jedini, jer mnogi psi pokušavaju da pobegnu kada je vreme za kupanje, ali ne mora više da bude tako. Kako biste svog psa okupali bez nervoze i stresa, pogledajte koje su najčešće greške prilikom kupanja psa.

Ne jurcajte po stanu
Da vas neko snima, napravio bi urnebesnu komediju – vi jurite psa kroz stan ili kuću kako biste ga namamili do kupatila. To može biti vrlo stresno i za vas i za psa. Počinjete da vičete, a pas je sve uplašeniji, za njega je kupanje kao “smrtna” kazna. Umesto da jurcate po stanu, umilnom glasom ga nagovorite da dođe do vas, a uz to mu ponudite i omiljenu poslasticu, videćete sve će biti lakše.

Nemojte koristiti hladnu vodu
Možda je voda kojom kupate psa prehladna? Da li uživate u tuširanju hladnom vodom? Verovatno ne, ali ne uživa ni vaš pas. Naime, to može biti vrlo neprijatno iskustvo za psa i zbog toga će se plašiti kupanja. Zato koristite mlaku vodu, ali nikad vruću ili vrelu. Ako je pas nervozan, najbolje je da napunite kadu bez njegovog prisustva u kupatilu. Naime zvuk vode koja teče može dodatnoo pojačati stres.

kupanje

Nemojte prati lice psa tušem
Psima ne prija osećaj vode iz tuša po licu. Umesto toga, koristite nakvašen peškir kako biste mu očistili lice – manje je zastrašujuće. A kada ispirate vrat i vrh njegove glave, podignite njušku i bradu psa kako mu voda ne bi ušla u oči ili uši.

Ne koristite šampon za ljude
Možda ste čuli da je šampon za bebe dobra zamena za pseći, ali čak i ti šamponi imaju drugačiju pH vrednost od one koja je potrebna koži psa. Zato uvek koristite šampone koji su isključivo za pse, ili ukoliko ljubimac ima problema sa kožom, posavetujte se sa veterinarom. Takođe, pročitajte kako lako možete napraviti domaće kupke za pse.

Ne urlajte na ljubimca
Svaki put kada kupate psa, počnite tako što ćete mirno reći “kupanje” i onda ga uzeti u naručje i nežno staviti u kadu. To smanjuje stres i minimizira iznenađenja. Tokom kupanja, nagrađujte psa pohvalama za dobro ponašanje. A kada se kupanje završi, nagradite ga omiljenom poslasticom, kako bi to postalo pozitivno iskustvo.

Nemojte koristiti jak fen
Ako imate psa sa dlakom kojoj je potrebno više od peškira kako bi se osušila, fen može biti koristan. Međutim, imajte na umu da se neki psi boje buke. Ako koristite isti fen kao za vašu kosu, podesite toplotu vazduha na srednje!

Paszavas/životinje.rs