Proteini u ishrani pasa: koliko i zašto?

Najčešće pitanje koje postavljaju vlasnici pasa, a prodavci hrane za kućne ljubimce daju odgovor na to pitanje jeste “Koliko proteina sadrži ova hrana?”

Konzervirana pseća hrana te suva hrana koju nalazimo u prodavnicama kao kompletna hranu za kućne ljubimce, za razliku od kod kuće pripremljene hrane, sadrže tačno određene količine potrebnih hranljivih materija.

Na ambalaži ćemo naći tačne podatke o tome koliko sadrže belančevina, tj. poroteina, izvora energije, kao i vitamina i minerala.

belancevine pas

Proteini su sastavljeni od amino kiseline, od kojih su neke tzv. esencijalne i moraju biti prisutne u hrani, jer ih pas ne može sam sintetizovati. Neophodne amino kiseline nisu jednake za psa pa iz tog razloga nije dobro psu davati hranu za mace.

Neće se ništa dogoditi ako jedni drugima povremeno ukradu obrok, ali posebno u fazi rasta moraju da jedu hranu prilagođenu njihovoj vrsti i uzrastu.

Za normalno aktivnog psa, idealna količina belančevina u obroku je negde oko 20 odsto, a uz to mu je potrebna adekvatna količina energije, kako bi se belančevine mogle iskoristiti. Potrebnu energiju dobije iz masti i ugljenih hidrata. Pseći organizam kao izvor energije koristi više masti nego ljudski organizam pa i 20 odsto masti u obroku zdravog psa nije previše. Gotove hrane često sadrže 30 pa i više procenata belančevina. U slučaju da uz takve količine belančevina pas ne dobije dovoljnu količinu energije, belančevine se neće iskoristiti. Razlog tome je da organizam belančevine prvo mora raskrojiti do aminokiselina, a zatim iz nastalih aminokiselina mora ponovno sintetisati belančevine koje su mu potrebne.

Za taj proces koji se odvija u jetri potrebna je energija. Dakle, ako hrana sa 20 odsto belančevina sadrži 10 do 15 odsto masti te razne žitarice koje sadrže ugljene hidrate, onda je takva hrana sasvim dovoljna za zdravog normalno aktivnog psa.

Ukoliko je pas debeo ili mršav, vrlo aktivan ili s druge strane neaktivan, povećanjem ili smanjenjem količine iste hrane može se količina hranljivih materija prilagoditi potrebama.

Najsigurnije je kupovati medicinsku hranu jer su takve hrane uvek dobro izbalansirane, a nije na odmet obratiti pažnju na to koliko je belančevina životinjskog, a koliko biljnog porekla.

Ukoliko hrana sadrži značajan deo belančevina iz soje ili neke druge biljke, onda takvu hranu treba izbegavati jer biljne belančevine ne mogu zadovoljiti potrebe psa koji je pre svega mesožder. Ovo ne važi za biljne izvore masti (ulje, margarin) koji su vrlo kvalitetni izvori energije, a čak su pogodniji za stvaranje esencijalnih masnih kiselina od životinjskih masti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *