Krenete u toalet pas vam je za petama, vi u sobu pas za vama. Zvuči poznato?

Sedite u sobi pas je pored vas, krenete u kuhinju ili kupatilo on vas prati, želite da izađete na terasu ili u dvorište, ali vaš pas je odustaje i dalje je na mestima gde ste i vi. Ovakva situacija obično zabavalja mnoge vlasnike pasa, posebno kada ih njihov pas prati po kući gde god da odu. Čak i kada su krenuli napolje ili na posao, pas će pokušati da pođe za vama. Postoje i one čuvene priče o psima koji su pratili svoje vlasnike koji su se odselili, prelazeći velike razdaljine da bi ponovo bili sa njima.

Najčešči razlog za to jeste štopsi žive u čoporu i u njihovoj prirodi je da provode vreme sa svojim čoporom. Zbog takve njihove prirode oni traže da provedu sve svoje vreme sa svojim vlasnicima i zato ovo ne treba da nas čudi. U stvari psi vide takvo svoje ponašanje kao nešto što je najnormalnije i najlogičnije.

prati

U divljini, psi će uvek ostati sa svojim čoporom. Oni će pratiti jedan drugog i provodiće vreme u stalnoj međusobnoj komunikaciji. Oni imaju različite načine za komunikaciju, uključujući i lajanje, zavijanje i mahanje repom. Budući da se većina njihovih interakcija odvija izbliza i mnogo je ličnija od interakcije između ljudi, psi moraju da budu blizu vas kako bi komunicirali sa vama.

Dakle, najveći razlog zašto vas vaš pas prati je zato što želi da budu sa vama. Oni vas vide kao članove njihovog čopora i oni će uvek gledati da budu u vašoj blizini, ne samo da bi vas eventualno zaštitili već i zato što uživaju da provode vreme s vama.

I vukovi u divljini će uvek pratiti svoj čopor, a najveća pažnja će biti usmerena uglavnom na njihovog alfa vuka. Čak i kada ne mislite o sebi kao o alfa mužjaku, važno je samo da vas pas vidi na taj način. Pas će vas po stalno tražiti po kući ili stanu kada ne može da vas pronađe. Kao alfa mužjak, vlasnik je zadužen i za to da pratii kada treba da pa scom psu obrok ili da ga izvede iz stana u šetnju. Pas većinu svog dana potroši razmišljajući o vlasniku da li je tu ili ne. Ako vas ne vidi, on će se pitati gde ste. Kada vas vidi, on se pita kako ste.

Iako je ovo veoma dominantan razlog, to nije jedini razlog zbog koje psi prate svoje vlasnike. Štenci konkretno obično provode vreme sa vama zato što traže svoju majku. Ovo je sasvim logično, jer kada štence odvoje od svoje majke oni smatraju da sada vlasnik ima ulogu majke.

dog-ownership_good_for_pregnant-women

Međutim, i u ovakvim situacijama postoji mogućnost da će passebe doživljavati kao alfa mužjaka, a vas kao podređenog. Ovi psi obično dubu uz vlasnika, ali smatraju da je njihova uloga da vlasniku daju dozvolu kada će izaći iz kuće, a kada ne. Obično takvi psi oštro reaguju kada izađete iz kuće bez njih.

Kada se psi ovako ponašaju, korisno je odvesti psa kod veterinara jer to može postati ozbiljan problem. Postoji nekoliko medicinskih razloga zašto se psi ovako ponašaju, i obično će obuka i dresura popraviti njihovo ponašanje.

Bilo da ste alfa čopora ili pas da vaš pas samog sebe kao alfa mužjaka, to je nešto što se dešava u svakom domaćinstvu gde je pas prisutan. Njihova priroda će ih dovesti do toga da vas tretiraju na određeni način, a to je nešto u čemu bi trebalo da uživate. To je zabavno ponašanje koje mnogi vlasnici pasa obožavaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *