Pročitajte koliko pasa pati od depresije

Jedan od četiri psa je u depresiji jer su usamljeni, tvrdi se u novoj studiji koju je uradilo veterinarsko udruženje PDSA.

Više od 2,3 miliona pasa bude ostavljeno samo na pet ili više sati, uprkos uslovima da limit bude četiri sata, otkrili su istraživači. Otkriveno je i da 465.000 pasa nikada nije izvedeno u šetnju, što može uzrokovati mentalne probleme.

Veterinari kažu kako je ključno za zdravlje da psi šetaju i susreću se s drugim psima, jer su društvene životinje.

black-labrador-1407561

-Ovo su zabrinjavajuća otkrića i činjenica da ljudi smatraju prihvatljivim ostaviti psa na tako dug period je zabrinjavajuća. Usamljeni i frustrirani psi će verovatno pokazati nezadovoljstvo neželjenim ponašanjem i više od 50 veterinara u Velikoj Britaniji navelo je u izveštajima kako je povećan broj uspavljivanja pasa zbog društveno neprihvatljivog ponašanja u poslednje dve godine.- rekla je Viki Larkam-Džouns, veterinarka iz PDSA organizacije.

Samoća može dovesti do destruktivnog ponašanja psa, do anksioznosti i frustracije, kao i kod čoveka. Čak 28 odsto vlasnika pasa izjavilo je da smatraju da je sasvim normalno ostaviti psa samog u kući na šest do 10 sati. Veterinari tvrde kako mnogi vlasnici pasa prave haotičan život ljubimcima i pružaju im samo osnovne potrebe, što je neprihvatljivo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *