Pročitajte koliko pasa je udomio taksista iz Sarajeva

– Ljubav prema životinjama rađa se zajedno sa čovekom. Još kao sasvim mali, bio sam najsrećniji kada bih svoj sendvič mogao podeliti s napuštenim psom. Pogladio bih ga po glavi, da mu pokažem da nije sam na svetu i da i njega, ničijeg, neko voli. Iako to nije nailazilo na odobravanje svih mojih suseda, nikada nisam dozvolio da nečija mržnja uništi moju iskrenu ljubav prema čovekovim najboljim prijateljima. S godinama sam počeo pomagati više i jače. Napuštene, uplašene, bolesne i često teško povređene pse, ne mogu ostaviti na milost i nemilost ulice. Kada naiđem na takvo nesrećno biće, odvedem ga kući, nahranim, okupam, odvedem na pregled veterinaru i lečim, a kada ojačaju, psima tražim dom u kom će biti sretni. No, bilo mi je sve teže uskladiti posao taksiste i pomaganje četveronošcima. Prevagnula je, naravno, ljubav prema životinjama te sam svoj taxi iznajmio.- priča za Index.hr Fahrudin Bravo, taksista kojeg Sarajlije obožavaju i o čijem se plemenitom srcu čulo širom Evrope.

Iako u misiji pomaganja napuštenim životinjama ima i jako mnogo teških i potresnih trenutaka, jer mnogim, teško bolesnim i ozleđenim psima, pomoć, nažalost, prekasno stiže, Fahrudin pamti samo srećne dane i upravo mu taj pozitivan stav daje vetar u leđa da nastavi dalje.

Udomljeni štenci iz Sarajeva povezali porodice u Engleskoj.

-Jedne sam godine pronašao šest malih štenaca, starih najviše mesec dana, koje je neko odvojio od njihove majke i bacio. Ni trena nisam razmišljao šta ću i kamo s njima, uzeo sam ih i odneo kući. U prvih mesec dana morao sam im zameniti majku, hranio sam ih svakih nekoliko sati i tako dan i noć i svih šest je, na sreću, preživelo. Kad su dovoljno ojačali, uz pomoć prijatelja koji žive u inostranstvu, za svih sam šest beba pronašao domove u Engleskoj. No, tu priči nije kraj. Iako žive u raznim krajevima Engleske, porodice koje su udomile šestorke iz Sarajeva, upoznale su se i sprijateljile te se i danas redovno međusobno posećuju, a napravili su i zajedničku Facebook stranicu na kojoj objavljuju fotografije svojih pasa i prate njihov život.- priseća se spasitelj napuštenih štenaca.

Osim što su beskrajno zahvalni i odani, napušteni psi su, tvrdi Sarajlija ineverovatno inteligentni. U to se uverio bezbroj puta, no zahvaljujući jednom spasenom psu, za to, kako kaže, postoje i “papirnati dokazi”.

-Pre par godina pored puta sam ugledao malo, čupavo, crno klupko, izgladnelo i puno buva. Naravno, odmah sam ga odneo kući, lečio ga nedeljama, a kada se oporavio, psiću sam pronašao divan dom u Nemačkoj. Nakon šest meseci stigla mi je poruka koju nikada neću zaboraviti i koja je neprocenjivo vredna nagrada za moj trud. Naime, udomitelji iz Nemačke su me s ponosom obavestili da je moj mali, ulični čupavac izrastao u pravog princa te je završio obuku za psa spasioca i to s najvišim ocenama. U tom trenutku niko nije bio srećniji i ponosniji od mene. Eto i to je jedan od milijon dokaza da trebamo pomoći tim divnim bićima koja nam za svaku dobrotu višestruko vrate.- kaže sarajevski taksista.

Iako je među ljubiteljima životinja poznat širom Europe, njegov mu rodni grad ne pruža nikakvu pomoć u zbrinjavanju pasa lutalica.

-Nemam udruženje, o psima se brinem sam, jedina pomoć koju dobijem je ona od iskrenih ljubitelja životinja koji su u mom radu prepoznali istinsku i bezgraničnu ljubav prema psima. Trenutno brinem o pedesetak napuštenih pasa koje sam sklonio s ulice. Kod mene imaju hranu, ako treba i lečenje, no, ono što je najvažnije, imaju ljubav koju mnogi od njih nikada pre nisu upoznali. Za pse o kojima brinem tražim domove po celoj Evropi, ali najsretniji sam kada se udome u Sloveniji i Hrvatskoj jer je to relativno blizu mog Sarajeva pa ih često mogu posetiti.- kaže Fahrudin.

Najteže mu je tokom jakih sarajevskih zima kada psi bez doma, izloženi niskim temperaturama, često tragično završavaju. Ove je zime tako u poslednji trenutak, polusmrznutu i zatrpanu sniegom, spasio malu ženkicu koju je nazvao Snjeguljica.

-Prijateljica mi je javila da je čula da u jednom sarajevskom kvartu već dva dana nepomično leži izgladneli, mali psić. Te je noći bilo jako hladno,padao je gust sneg. Tek ujutru smo pronašli psića koji je već bio zatrpan snegom te smo na tren pomislili da smo stigli prekasno. Na sreću, iako ukočen i gotovo smrznut, pas je ipak bio živ. Odmah smo ga odveli veterinaru jer nije mogao stajati na nogama. Temperatura mu je, s normalnih 38.8 pala na samo 32.9, te nam je veterinar rekao da su to malo biće bukvalno minute delile od smrti u snegu. Sada se Snjeguljica, kako smo ju nazvali, polako oporavlja, no jako je preplašena, a kako ne voli izlaziti van i obožava da gleda televiziju, zaključili smo da je sigurno bilanečiji ljubimac te je, iz toplog doma izbačena na hladnoću.- kaže Fahrudin.

Mala Snjeguljica, kao i ostalih pedesetak pasa o kojima sam brine, traži svoj zauvek dom, te se nadamo da će ga uskoro i pronaći.

Index.hr

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *