Ove rase pasa najčešće imaju probleme sa zubima

Istraživanja su pokazala da se u Srbiji godišnje po glavi stanovnika potroši samo jedna pasta za zube. Lako je onda zamisliti koliko se novca i vremena izdvaja za higijenu zuba kućnih ljubimaca. Vlasnici ljubimaca kod nas nemaju dovoljno razvijenu svest o značaju nege zuba. To najbolje pokazuje činjenica da je najveći broj intervencija koje obavim u ordinaciji – vađenje zuba”.

Visokorizične rase koje su česte zubarske mušterije su maltezeri, pudle, jorkijevci, čivave, pinčevi…Najčešći pacijenti, jesu “mali beli psi”. Oni su poslednjih godina dominantni u domovima i izuzetno popularni među vlasnicima pasa.

Problemi sa zubima, međutim, njima su rasna karakteristika. Visokorizične rase koje su česte zubarske mušterije su maltezeri, pudle, jorkijevci, čivave, pinčevi… Moluske rase, prepoznatljive po kratkoj njušci, imaju karakterističan zagrižaj, zbog specifičnog rasporeda zuba. Srednje i velike pasmine nisu posebno ugrožene, a u potpunosti nisu isključeni ni mešanci, s tim što stepen rizika zavisi od rasa čije su gene nasledili.

zubi pas

Inače, zubi pasa ne moraju da se peru posle svakog obroka, kao što stomatolozi savetuju ljudima. Kada su čisti i održavani, dovoljno ih je očistiti dva do tri puta nedeljno.  Stariji psi imaju veliki problem sa sticanjem ove navike.

Veliki je problem što vlasnici svoje ljubimce dovode kod stomatologa tek kada osete neprijatan zadah, krvarenje iz usta, balavljenje ili kada životinja počne da odbija hranu. Delimičan krivac za to je i izuzetno visok prag bola koji životinja može da trpi.

Psi obolevaju od sličnih stomatoloških problema kao i ljudi, sa izuzetkom karijesa, koji je veoma redak kod pasa. Kod naših ljubimaca javlja se problem sa nepravilno raspoređenim očnjacima, koji često udaraju u nepca, prave rupu i oštećuju sinuse. U tom slučaju neophodno je stavljanje proteze. Prilikom svake od intervencija pas je u opštoj anesteziji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *