Kako da se postavite prema dominantnom psu

Baš kao i ljudi i psi su rođeni da budu vođe. Ukoliko se baš vama zalomilo da iz legla, od pet šest štenaca, uzmete dominantnog psa, očekujte  da taj pas pokuša da zauzme poziciju vođe čopora. Ukoliko vi niste inače u životu “vođa čopora” to bi moglo predstavljati veliki problem za vas. Međutim, ukoliko preuzmete određene korake i postavite se na mesto vođe čopora možete imati odličnu i balansiranu vezu sa dominantnim psom.

Prvenstveno morate da budete smireni i puni samopouzdanja jer psi neće pratiti nestabilnu energiju. Ukoliko ste nervozni ili zabrinuti pas će to osetiti kao znak da pruzme vođstvo, međutim ukoliko ste smireni i puni samopouzdanja pas će to videti kao znak da je sve uredu i da nema potrebe da se zaštiti čopor, odnosno vas.

agresija psa

Postavite pravila i ograničenja. Kod dominantnih pasa je veoma bitno da znaju šta smeju, a šta nesmeju da rade. Naprimer, treba da znaju gde smeju da se kreću po kući bez vašeg dopuštenja, uvek treba da čekaju vašu naredbu da uđu ili izađu iz kuće, kao i da neće dobiti hranu ukoliko nisu smireni i pokorni, odnosno poslušni.

Nemojte nametati vašu ljubav i privrženost psu. Zapamtite da u čoporu vođa ne prilazi sledbenicima, nego sledbenik vođi. Kod dominantnih pasa najbolji pristup je da ih ignorišete, kada budu želeli pažnju oni će doći ka vama i to ujedno ojačava vašu ulogu vođe čopora.

Koristite vreme za hranjenje u vašu korist. U čoporu vođe jedu prve, isto treba da bude i za kuhinjskim stolom, drugim rečima dok vi i vaša porodica obedujete pas nesme prići. Kada dođe red na psa mora biti poslušan i smiren, dok je u tom pokornom stanju treba da spustite činiju sa hranom ispred njega, odmaknete se i tek onda date komandu da pas sme početi jesti.

Nađite svome psu ulogu. Veoma je bitno za dominantnog psa da ima svoju ulogu u čoporu. Uloga može biti veoma jednostavna kao što je dresura u spašavanju, potrazi, agilnosti ili naučiti psa da donosi lopticu, frizbi…

Ukoliko je vaš pas dominantan treba da imate na umu navedene savete kako biste Vi bili vođa čopora i kako bi imali balansiranu i zadovoljavajuću vezu sa vašim ljubimcem.

Izvor: Cesars’Way

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *