Da li je kasno da prevaspitate psa?

Vaspitanje šteneta počinje sa prvim danom dolaska u novi dom. Štene mnoge stvari ne zna samo da uradi,tu je potrebna vaša pomoć od prvog dana dolaska u vaš dom. Neka štenad se lakše ( brže ) vaspitaju,dok neka malo teže. Razlika je u samom temperamentu rase. Sve što je potrebno to je strpljenje.

Zovite štene po imenu, svaki put kada se igrate, u svakom kontaktu. Najbolje je štenetu dati neko jednostavno ima, sa time će se lakše raditi i pre će se samo štene početi odazivati na to ime.

Koristite neku pohvalu ( komadić mesa, keksić i sl.). Čak i veoma mlado štene zna kada ste zadovoljni njegovim ponašanjem. Brzo će naučiti reči za pohvalu ” Bravo, super, dooobra beba i sl.).

Čak i samo milovanje šteneta povezano sa rečima pohvaljivanja je nagrada.
Kako god da radite, kako god i čime god da ga pohvaljujete/nagradjujete…uvek to činite sa rečima.

agresija psa2

Nekada je potrebno reći i “FUJ” !
To je takođe jedna od prvih reči koje štene mora naučiti, kao i to šta ta reč znači. Tom reči se sprečava da štene načini grešku a ujedno i vi imate kontrolu nad štenetom. Kao kada koristite prijateljski ton prilikom nagrađivanja šteneta. Tako u slučaju “FUJ” koristite strog i dominantan ton!

Pri tome nema razloga da vičete na štene, jer štene samo želi da vam udovolji. Najveća sposobnost za učenje je u starosti prvih šest meseci njegovog života. Ako je štenetu u tom periodu uskraćen kontakt sa drugim psima za vreme ove bitne faze, može se kasnije dogoditi da ne bude u stanju da se socijalizuje, ili bi to bilo izuzetno teže učiniti.

Zamolite prijatelja koji voli pse da se sretne sa vama i vašim štenetom na vašoj teritoriji. Neka taj vaš prijatelj čučne, da bi ga štene onjušilo, liznulo i da bi se upoznali… time će te ujedno i sprečiti da štene skače. Dobro je i da taj vaš prijatelj nagradi štene lepom reči i nekim keksićem.

Takođe se dogovorite sa prijateljem koji ima druželjubivog psa,da se sretnete tokom šetnje. Ako vaše štene ostane hladnokrvno pri susretu,nagradite ga, pohvalite ga. Nastojte da to i takvo ponašanje zadrži u sebi u budućnosti. Ovakvi susreti su poželjni, ali štene treba i mora da se druži i sa svojim vršnjacima.
Kada štene ostane samo, bez obzira koliko ga volite ( jednom pre ili kasnije se i to mora desiti ) pokušajte da ga unapred pripremite na to. Da bi se priviklo na takvu situaciju, zatvorite ga u kavez ili u ograđeni deo stana. Odmaknite se i dajte mu signal rukom i rečima “ČEKAJ”.

Vremenom se štene navikne da ostaje samo na duži period. Koliko god da je taj period vremena, nikada ga ne ostavljajte bez vode i igračke za razonodu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *