Pročitajte čija muzika najviše prija psećim ušima

Većina pasa bolje reaguje na pesmu Bijonse “Single ladies” i moderni zvuk u odnosu na Mocartovu „Malu noćnu muziku“ i klasične kompozicije, a reč je o rezultatu eksperimenta „Muzičke preferencije domaćih pasa“ koju je organizovala kompanija „Soni“.

Poput ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje sprovedeno povodom predstavljanja „Sonijevog“ audio-sistema velike snage GTK-XB7.

U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojima su naizmenično puštani hitovi Bijonse, Džastina Bibera, Tejlor Svift, Elvisa Prislija i Martina Geriksa kao i večne, klasične kompozicije Baha, Pahelbela, Mocarta, Betovena i Čajkovskog.

Rezultati su pokazali da gotovo dve trećine ispitanih pasa, 62 odsto, spontano radije bira da sluša Bijonse nego Betovena i klasične kompozicije – koje je izabralo 38 odsto pasa.

Bijonse

Bijonse

Istraživači su puštali jednu popularnu i jednu klasičnu pesmu na dva zvučnika dubokih basova, u kombinaciji sa raznobojnim trosmernim osvetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika sa popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pesme prijaju čovekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjak za percepciju životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja, dr Ana Vilkinson i doktorand Natalija Albukerki.

„Želeli smo da damo novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podijumu za ples“, otkrio je direktor sektora za video i zvuk kompanije „Soni Evropa“ (Sony Europe), Alberto Ajala.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utiče na životinje i zaključili su, na primer, da krave koje slušaju Mocarta daju više mleka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *