Problemi sa štitnom žlezdom (Hypothyreose)

Zahvaljujući komercijalizovanoj gotovoj hrani, smanjena funkcija štitne žlezde na bazi nedostatka joda postala je krajnje retka pojava. A retko se javlja i kao urođena pojava: često štenci uginu odmah posle rođenja, a ako koji preživi, pokazuje teške smetnje u razvoju.

Kod smanjene funkcije štitne žlezde, dolazi do premale proizvodnje hormona štitne žlezde. To je nedostatak koji deluje na sve organe i telesne funkcije. Ti hormoni su goniči robova u organizmu. Ćelije štitne žlezde ih proizvode pomoću joda i luče ih u krv. Putem krvi dospevaju u svaki organ tela. Tamo naređuju ćelijama da sagorevaju hranljive materije kao što su masnoća, šećer i belančevine da bi se stvorila energija. Oni podstiču tzv. razmenu materija. Ako ta naredba goniča robova izostane, ćelije postanu lenje, organizam živi na rezervnom fitilju i pas pati od manjka energije. Simptomi ovog oboljenja su veoma različiti: promena samog bića, kože i dlake, telesne temperature, polnih organa , funkcije srca i telesne i radne sposobnosti psa. Vlasnici primete samo promenu bića, kože i dlake. Pas postaje mirniji i bezvoljniji nego pre. Može da bude i razdražljiv i mrzovoljan.

Cute-Dog-at-the-Vet

Tužno biće nastaje verovatno zbog promena na koži, jer dolazi do povećanja količine vode u koži u području glave. Tako koža postaje deblja i rastegljivija. Konture nestaju, a očni kapci otiču zbog čega ceo izraz postaje tužan. Kod nekih pasa koža pocrni zbog nakupljanja pigmenta. Ponekad opada dlaka i to simetrično sa obe strane tela ili na repu i njušci. Pas može da izgleda kao da je ponovo dobio šteneću dlaku. Dlaka je mrtva i bez sjaja. Kod nekih pasa ona postaje i masna. Stanje se pogoršava zbog češanja jer dolazi do hroničnog zapaljenja kože i ušiju. Prilikom maženja psima je hladno i neki traže toplotu koju više ne mogu da stvore zbog poremećenog metabolizma, lako više ne jedu kao ranije, postaju očigledno deblji. Ženke više nemaju teranje (ili veoma retko), a mužjacima se mošnice smežuraju. Srce lakše kuca i pas postaje brzo iscrpljen. Neki psi dobijaju i grčeve a pokreti im postaju kruti i nekoordinisani.

Navedeni simptomi se uglavom ne javljaju zajedno, već samo neki od njih. Bolest je podmukla i ne primećuje se odmah. Čak se dešava da se vlasnik navikne na ove simptome i misli da je to normalna pojava. Dijagnozu je još teže uspostaviti, jer ni jedan simptom, sam za sebe, ne ukazuje na to. Slični simptomi se javljaju i kod mnogih drugih bolesti. Nije dovoljno uraditi samo analizu krvi da bi se ustanovilo da se radi o smanjenoj funkciji štitne žlezde. Analiza se radi ubrizgavanjem jednog hormona kojim se budi hormon štitne žlezde. Ukoliko dođe do porasta ovih hormona, verovatno se radi o hipotireozi.

Jako je teško doći do dijagnoze, lečenje je jednostavno.Pas doživotno treba da dobija hormone putem tableta. Doza se određuje individualno.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor