Problemi mokrenja kod psa – od učestalosti do previše urina

Pas mokri po krevetu, zašto?
Imam maltezera starog sedam godina, nikad se nije pario. Imamo tri mace koje uredno vrše nuždu ali naš Spuki je počeo mokriti i u krevetu i po celoj kući. Jednom se prehladio i piškio je slično ali od tada ne. Isto tako, imao je izlete bežanja od kuće u vreme parenje pre mesec dana, ali uvek na poznato odredište tako da bi ga deca brzo pronašle. Sad nam nije jasno – dlaka mu je duga, mislimo da nije prehlada ali ovakvo ponašanje nam je čudno.

Mokrenje može biti znak šećerne bolesti

Često obavljanje nužde može biti povezano sa upalom mokraćnog sistema, ali može biti i simptom ozbiljnih sistemskih bolesti. Pojam poliurija odnosi se na izlučivanje veće količine mokraće od normalnog što treba razlikovati od učestalog mokrenja ali normalnih količina urina koje se naziva polaksiurija. Učestalo mokrenje manjih količina mokraće javlja se kod bolesti mokraćne ili polnog sistema, dok učestalo mokrenje normalnih ili većih količina urina javlja se kod hormonalnih bolesti (šećerna bolest, bolest štitnjače i nadbubrežne žlezde) i bolesti bubrega.

stene1

U svakom slučaju neophodan je veterinarski pregled, pregled urina i s obzirom na godine vašeg psa bilo bi potrebno napraviti kompletnu krvnu sliku, biohemijsku analizu bubrežnih parametara i određivanje glukoze u krvi i urinu.

Posledice odvajanja od majke?
Imam štene nemačkog ovčara starog dva i po meseca koji previše mokri. Znači li to da je štene bolesno ili je to normalno kada se odvoji od majke?

Mokrenje nema veze sa odvajanjem

Teško je komentarisati šta znači previše mokriti (da li puno puta mokri, da li velike ili male količine urina ). Ipak,  u svakom slučaju ništa od navedenog nije povezano s odlaskom od majke, stoga preporučujemo veterinarski pregled kako bi se isključila eventualna upala mokraćnog sistema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *