Pristojni porodični psi sa mnogo šarma

Oni su nežni, pristojni i inteligentni porodični psi sa mnogo šarma. Lako se dresiraju i veoma su strpljivi i nežni prema deci, a prijateljski su raspoloženi prema svima

Engleski lord Tvidmut je 1865. pario žutog labrador retrivera kovrdžave dlake sa danas izumrlim tvid voter španijelom. Britanski Kinološki klub je 1913. godine priznao zlatnog retrivera kao posebnu rasu. Nakon toga, rasa u Engleskoj i SAD postaje vrlo popularna, da bi 1990-ih doživela pravu ekspanziju. Danas se zlatni retriver ubraja u najomiljenije rase. Iako su prvobitno bili odgajani za lov, retriveri su danas porodični psi jer su poverljivi, privrženi i vole decu.

Inteligentan ljubimac
Ova rasa je poznata po svom uravnoteženom karakteru, urođenoj poslušnosti pa ovaj pas može da nauči preko 50 komandi. Njegova takozvana „želja da ugodi” može kod posmatrača da izazove utisak da vlasniku čita želje iz očiju. Zahvaljujući njegovoj inteligenciji i blagom karakteru zlatni retriver se često obučava kao vodič slepih i invalidnih osoba i tragač za drogom i eksplozivima.

Loš čuvar, dobar drug
Vrlo je važno da životinja dobije neku obavezu, zadatak koji će ga, u idealnom slučaju, zaposliti i fizički i intelektualno. Ako se zadovolji njegova potreba za aktivnošću, zlatni retriver će biti poslušan kućni pas. Potreban mu je neposredni kontakt sa ljudima i nije dobar pas čuvar.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *