Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Prirodni sapuni za pse iz “laboratorije” profesorke hemije

Novosađanka, profesorica hemije Erveheja Martinović spojila je lepo i korisno i pored toga što predaje hemiju i jednoj srednjoj novosadskoj školi, ona pravi i sapune na prirodnoj bazi za pse.

Kako kaže, shvatila je da su šamponi i ostale sredstva upravo puni hemije, pa je rešila da pored ostale ručno rađenje kozmetike, počne da pravi i sapune za kućne ljubimce.

-Diplomirala sam hemijsko inženjerstvo na PMF-u. U životu sam se bavila mnogim poslovima, ali hemija je moja ljubav. Trenutno sam profesor u srednjoj školi. Ipak, sapuni su moje interesovanje još od detinjstva, ali i apsolutna ”opsednutost” poslednjih deset godina – priča sagovornica.

Ističe da je prvo krenula da pravi sapune za različite tipove ljudske kože, ali joj je ubrzo sinula ideja da se mogu uspešno praviti i sapuni za kuce.

Ipak, ovi sapuni se razlikuju od onih za ljudsku negu, jer je kako kaže Erveheja za pravljenje ovih sapuna malo drugačiji sastav u pitanju.

– Malo je drugačija kombinacija ulja. Svi sapuni za pse su od biljnih ulja, sa mlevenim biljkama, etarskim uljima, mirisnim uljima, svilom i sa još mnogo blagotvornih dodataka – otkriva sagovornica.

Trenutno u ponudi ima samo sapune za negu pasa, ali ističe da radi na tome da im nekako pomogne u borbi protiv napasti poput buva i krpelja.

Upitana gde je vlasnici pasa mogu pronaći, kako bi svom psu kupili sapun bez aditiva i konzervansa, ona kaže da je proizvodi mogu naći na svim sajmovima u gradu, a stalno mesto prodaje gde ih uvek ima jeste Udruženje Kreativke NS u Pariskom magazinu na drugom spratu.