Prirodni nagodi kod pasa: ponašanje ženki

Ljubimci u kući su uglavnom dobrodošli dok im se ne probude neki prirodni nagoni. Prirodni nagon razmnožavanja kod životnja javlja se periodično u zavisnosti od vrste, i može da protekne sa manje ili više problema za same vlasnike. Ono što je svakako periodičan problem je teranje kod ženki ukoliko vlasnik ne želi da njegova kuja ima potomstvo, jer trenutno nema uslova za to. Kada ljubimac ili ljubimica uđe u kuću ili dvorište u tom nekom periodu navikavanja na porodicu, učenja gde se obavljaju fiziološke potrebe, kada se ide u šetnju, vakcinacije i taman kada sve te peripetije prođu i vlasnici pomisle kako konačno ulaze u mirniji period, a eto i prvog teranja.
Teranje
Prvo teranje kod kuja se javlja uglavnom oko devetog meseca i ne bude uvek kompletno i burno.
– Naravno ženski kučići i mačići imaju to što se naziva teranjem, odnosno fazom polnog ciklusa tokom koje se pripremaju za parenje, pare i nakon toga ostanu gravidne ili ne.

Uglavnom bude ovo prvo, pogotovo kada to vlasnici nisu želeli ili planirali. Kuje su po knjigama sezonski diestrične, odnosno imaju teranje dva puta godišnje, u razmaku od 4-6 meseci, tako da teoretski u dve godine mogu imati i do pet ciklusa, ukoliko između dva uzastopna ne prođe više od četiri meseca.

Teranje može trajati i do četiri nedelje. Početak teranja je jako buran, dok se kasnije pogotovo nakon treće nedelje jedva mogu i primetiti, sem što mužjaci besomučno obleću oko ženki. Početnu fazu teranja karakteriče pojava tamno crvenog do tamno braon iscedka iz vagine i to traje 9 – 11 dana i u najvećem broju slučajeva je nefertilan, ali nakon sazrevanja folikula, jajne ćelije se oslobađaju i dostupne su za oplodnju, što se poklapa sa prestankom krvarenja kako se to popularno zove među vlasnicima.

Parenje
Optimalni dani za parenje su u najvećem broju slučajeva od 11 do 13 dana od početka teranja, ali postoje metode određivanja tačnog termina koji je optimalan za parenje, a zasniva se na citolopkom brisu vaginalnog sekreta i određivanje nivoa progesterona i to je dobro uraditi jer najveći broj kuja tokom svog života ovulira u istom periodu teranja, ali o priplodnom menadžmentu je najbolje da se konsultujete sa veterinarom.

Tokom teranja kuja značajno menja ponašanje i budite oprezni, dovoljno je da okrenete glavu, kad vaša kuja sa lokalnim alfa mužjakom usred strasne veze koja se završava karakterističnim položajem zadnjica u zadnjicu što može trajati i do pola časa, što je skoro siguran znak da će Vaša kuja imati štence za oko dva meseca. Čestitamo.

Sprečavanje
Ukoliko ne želite da se Vaša kuja pari i ima potomstvo imate nekoliko mogućnosti. Mnogi vlasnici koji nisu sterilisali svoje kuje tokom teranja im oblače pelene ili gaćice tako da mehanički spreče mužjake da se pare, ili paze da oko njihovih kuja nema mužjaka u blizini bar u drugoj nedelji od početka teranja. Mogu se davati depoi progesterona koji odlažu estralni ciklus, ali ovaj način sterilizacije ima više loših nego dobrih strana. Najrazumniji način da se rešite problema teranja jeste da se izvrši ovariohisterektomija, odnosno hirurško odstranjivanje jajnika i materice. Nema nikakvog značaja za kuju da li će se pre hirurške sterilizacije pariti bar jednom ili više puta. Ono što statistika kaže jeste, da ako se sterilizacija izvrši rano, izmedju prvog i drugog teranja, značajno se smanjuje mogućnost nastanka tumoroznih promena na mlečnim žlezdama, promenom koja je u zadnje vreme postala jako česta. Hirurška sterilizacija je metoda izbora o kojoj ćemo govoriti u narednom broju Revije.

Kod maca je malo drugačije. One bi trebalo da imaju teranje dva puta godišnje, ali u urbanim sredinama, verovatno kao posledica stimulusa kao što su buka, svetlost, vibracije, hipofiza tera polne žlezde da rade i više i češće nego ranije, pa se danas kod maca teranje javlja i čećče od onoga što kažu knjige, tako da mačke teoretski mogu da u istoj godini u kojoj su rođene imaju i potomstvo.
Teranje se završava parenjem, jer akt parenja dovodi do spuštanja jajne ćelije u jajovod, što se zove indukovana ovulacija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *