Pripremite vašeg psa za vrele dane…

Na vremenske prilike psi reaguju kao i ljudi – tokom čestih promena temperature znaju da budu umorni, bezvoljni, ali i izloženi tegobama. Period prelaska iz prohladnog proleća u vrelo leto, vreme je kada su ovi simptomi izraženiji nego inače.  To se posebno odnosi na ekstremno velike temperature koje poslednjih godina dolaze gotovo preko noći.

Prvi savet stručnjaka jednostavan je i glasi – životinja uvek mora da ima na dohvat njuške dovoljno sveže vode za piće. Kako psi količinu tečnosti u organizmu regulišu, ne znojenjem, već dahtanjem, vodu bi bilo poželjno nositi čak u šetnje.

pas vrucina 2

“Prvih žarkih dana preporučuju se dugotrajne šetnje koje podrazumevaju duži boravak na  suncu. Nih bi trebalo zameniti za nekoliko kraćih izlazaka tokom dana, a za istrčavanje i duže aktivnosti na otvorenom bolje je izabrati jutarnje ili večernje časove”, kaže za magazin Pas veterinar Jelena Majstorović.

Važan savet vlasnicima pasa jeste da svog ljubimca leti nikada ne ostavljaju zakljucanog u parkiranom automobilu, čak ni kada je oblačno.

Zatvoreni auto vrlo izuzetno brzo se greje. Iako je spoljna temperature tek nešto iznad dvadeset stepeni, unutrašnjost vozila za samo jedan čas može da se zagreje i do neverovatnih 45 stepeni.

Dovoljno je da životinja u takvim uslovima provede samo petnaestak minuta da bi doživela toplotni udar.

“Organizam psa ima drugačiju termoregulaciju od čoveka, zbog čega mu treba više vremena za hlađenje. Problem nastaje kada je spoljna temperatura približna temperaturi njihovoj tela, kada obično dolazi do pregrevanja. Rizičnu grupu čine ljubimci sa respiratornim problemima, kao i brahicefalične rase pasa. Zbog oblika njuške, oni neretko imaju problema sa disanjem, što direktno utiče na regulisanje telesne temperature”, kaže naša sagovornica.

Prva pomoć podrazumeva premeštanje psa iz vruće sredine. Potrebno je sto pre ga rashladiti bilo kupanjem u kadi ili kvasenjem vodom, a u obzir dolaze i hladne obloge.

Pas vrucina

Ne treba gubiti iz vida da su najbolje obloge od umereno hladne vode, a nikako ledene. Razlog je u tome što naglo hlađenje sužava krve sudove životinje, čime se onemogućava pravilan krvotok i njeno vraćanje u normalu.

Za ovo doba godine stručnjaci savetuju i redovno održavanje dlake ljubimca. Redovnim četkanjem i uklanjanjem starih slojeva dlake, pas će se lakše hladiti.

Iako deluje na prvi pogled neverovatno postoje i rase pasa koje mogu da izgore na suncu. Reč je o kratkodlakim ljubimcima, odnosno psima koji imaju svetle noseve i uši.

Poslednja  istraživanja pokazala su da preterano izlaganje suncu kod psa može izazvati jednake probleme kao i kod ljudi, pre svega tumor kože i ostala kožna oboljenja.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *