Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Pripremite psa za predstojeće hladne dane

Polako ali sigurno približava se zima, a sa njm stižu i niske temperature, sneg i led. Sa prvim snegom, dolaze godišnje, rutinske pripreme za zimsku sezonu. Ljudi će iz ormara izvaditi topliju garderobu, pojačati grejanje, staviti zimske gume na automobil… Isto tako i psima treba dodatne nege i pažnje tokom hladnih meseci. Evo nekoliko saveta koji će pomoći vašem mezimcu da uživa u zimskim čarolijama i snegu.


1. Obezbedite psu sklonište od zime

To što psi imaju toplo krzno ne znači da su potpuno otporni na temperature ispod nule. Neke rase su otpornije na hladnoću (haski, samojed), ali svakako im treba obezbediti toplo sklonište. Najbolje je pustiti psa da boravi u zagrejanom stanu, ali ako vas pas živi u dvorištu postarajte se da kućica bude s dobrom izolacijom. Obložite je stiroporom, ubacite malo sena i toplo ćebe ili prostirku. Imajte na umu da noću temperature znatno padaju, a poslednje što želite je da pas cvokoće celu noć. Haranu i vodu treba držati na mestu gde se neće zalediti. Na tržištu postoje i posudice sa grejačima, specijalno dizajnirane kako bi održale toplotu hrane.

jakna

2. Utoplite psa pre izlaska u šetnju

Mali psi, naročito kratkodlake i bezdlake rase teško podnose hladnoću pa im treba nabaviti džemper ili jaknu. Odeću za pse možete naći u boljim radnjama za životinje ili naručiti po meri specijalno za vašeg psa. Najčešće rase kojima će odeća koristiti su: čivave, mađrarske kratkodlake vižle, jazavičari, kratkodlaki terijeri, šnauceri… Neki psi se teško navikavaju na odeću, pa treba imati strpljenja. Ako je temperatura vazduha mnogo niska skratite dužinu šetnje. Sami ćete videti po ponašanju psa da li uživa u igrama na snegu ili vuče kući na toplo.

3. Zaštitite im šapice od snega i leda
Na šapama i između jastučića se skuplja najveća količina snega, što može biti vrlo neprijatno za vašeg psa. Rešenje je obuća za pse, koja štiti od hladnoće i hemikalija iz snega. Nije lako navići psa na čizmice, ali one će psu pomoći da bude stabilniji na ledu i sprečiti proklizavanje.

4. Vodite računa gde šetate psa
Antifriz i druge hemikalije kojima se posipa sneg mogu biti izuzetno toksične za psa. Ne dozvoljavajte psu da jede sneg, ako niste sigurni da je potpuno čist. Čak i male količine antifriza mogu biti fatalne po ljubimca. Izbegavajte puteve po kojima se so najviše posipa, već pustite psa da se igra u dvorištu ili parku. Ne dozvoljavajte psu da se igra na zaleđenom jezeru ili rekama. Ne možete sa sigurnošću znati koliko je debeo led, a poslednje što želite je da izvlačite psa iz ledene vode.


5. Pojačajte obroke vašem psu

I nama kao i psima tokom zime treba mnogo više energije kako bi telo održalo normalnu temperaturu. Pojačajte psu porcije i ako imate vremena servirajte im toplu hranu. Ako primetite da pas preterano dobija na kilaži, smanjite količinu.